Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na domowe kajzerki jak z piekarni
Renata Materlińska
Renata Materlińska 17.02.2022 01:00

Przepis na domowe kajzerki jak z piekarni

kajzerki
canva/arfo

Jeśli marzy wam się świeże i chrupiące pieczywo bez wychodzenia z domu, nie macie wyjścia - musicie przygotować je własnoręcznie. Jednak z naszym przepisem na domowe kajzerki, bez problemu wam się to uda. Bułeczki wyjdą jak z piekarni - puszyste, miękkie, z chrupiącą skórką.

Wiele osób już znalazło swoją ulubioną piekarnię i właśnie w niej stara się kupować pieczywo. Jednak nie wszyscy mają takie szczęście, że już znaleźli albo w pobliżu po prostu nie mają piekarni.

Gdy więc najdzie ich ochota na pyszne bułeczki, mogą się skusić na domowy wypiek. Zajmie on oczywiście więcej czasu niż kupienie pieczywa, ale satysfakcja i radość z pieczenia będzie gwarantowana.

Przepis na domowe kajzerki jak z piekarni

Składniki:

  • 45 dag mąki pszennej

  • 1 czubata łyżeczka drożdży instant lub 2 dag drożdży świeżych

  • 3/4 szklanki letniej wody

  • 1 czubata łyżeczka cukru

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka soli

  • 2 łyżki masła

Przygotowanie kajzerek

Mąkę wsyp do miski. Dodaj drożdże instant, letnią wodę, cukier, jajko, sól i miękkie masło. Składniki wymieszaj łyżką.

Jeśli używasz świeżych drożdży, rozmieszaj je z letnią wodą, cukrem i 2 łyżkami mąki. Rozczyn odstaw do wyrośnięcia. Wyrośnięty dodaj do pozostałych składników, wymieszaj.

Wstępnie połączone składniki ciasta wyrabiaj, aż powstanie gładkie ciasto. Wyrabiaj je jeszcze ok. 5 minut od momentu, gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia.

Ciasto przykryj ściereczką, odstaw na 15 minut, by lekko wyrosło. Po tym czasie ponownie je wyrabiaj ok. 5 minut. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte ciasto podziel na 8 kawałków. Z każdego uformuj kulkę. Kulki ciasta ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszcz je dłonią, przykryj ściereczką, pozostaw na ok. 40 minut do wyrośnięcia.

Każdą wyrośniętą bułeczkę natnij na górze 2-3 razy ostrym nożem. Blachę z bułkami wstaw do piekarnika o temp. 225 st. C i piecz bułki ok. 15 minut.

Po wyjęciu z piekarnika ułóż je na kratce i pozostaw do wystygnięcia. Dzięki temu nie zawilgną od spodu i będą całe chrupiące.

Jeśli szukasz innych przepisów na śniadaniowe bułki, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tam np. recepturę na puszyste bułki wrocławskie, a także na bułki z ziemniakami.

bułka z wędliną
bułka z wędliną

Źródło zdjęcia: canva/CBCK-Christine

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: domowe-wypieki Zapraszamy na nasz Instagram