Smakosze.pl
kajzerki

canva/arfo

Przepis na domowe kajzerki jak z piekarni

12 Marca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jeśli marzy wam się świeże i chrupiące pieczywo bez wychodzenia z domu, nie macie wyjścia - musicie przygotować je własnoręcznie. Jednak z naszym przepisem na domowe kajzerki, bez problemu wam się to uda. Bułeczki wyjdą jak z piekarni - puszyste, miękkie, z chrupiącą skórką.

Wiele osób już znalazło swoją ulubioną piekarnię i właśnie w niej stara się kupować pieczywo. Jednak nie wszyscy mają takie szczęście, że już znaleźli albo w pobliżu po prostu nie mają piekarni.

Pieczony rosół według przepisu Ewy Wachowicz

Pieczony rosół według przepisu Ewy Wachowicz

CZYTAJ DALEJ

Gdy więc najdzie ich ochota na pyszne bułeczki, mogą się skusić na domowy wypiek. Zajmie on oczywiście więcej czasu niż kupienie pieczywa, ale satysfakcja i radość z pieczenia będzie gwarantowana.

Przepis na domowe kajzerki jak z piekarni

Składniki:

  • 45 dag mąki pszennej

  • 1 czubata łyżeczka drożdży instant lub 2 dag drożdży świeżych

  • 3/4 szklanki letniej wody

  • 1 czubata łyżeczka cukru

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka soli

  • 2 łyżki masła

Przygotowanie kajzerek

Mąkę wsyp do miski. Dodaj drożdże instant, letnią wodę, cukier, jajko, sól i miękkie masło. Składniki wymieszaj łyżką.

Jeśli używasz świeżych drożdży, rozmieszaj je z letnią wodą, cukrem i 2 łyżkami mąki. Rozczyn odstaw do wyrośnięcia. Wyrośnięty dodaj do pozostałych składników, wymieszaj.

Wstępnie połączone składniki ciasta wyrabiaj, aż powstanie gładkie ciasto. Wyrabiaj je jeszcze ok. 5 minut od momentu, gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia.

Ciasto przykryj ściereczką, odstaw na 15 minut, by lekko wyrosło. Po tym czasie ponownie je wyrabiaj ok. 5 minut. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte ciasto podziel na 8 kawałków. Z każdego uformuj kulkę. Kulki ciasta ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszcz je dłonią, przykryj ściereczką, pozostaw na ok. 40 minut do wyrośnięcia.

Każdą wyrośniętą bułeczkę natnij na górze 2-3 razy ostrym nożem. Blachę z bułkami wstaw do piekarnika o temp. 225 st. C i piecz bułki ok. 15 minut.

Po wyjęciu z piekarnika ułóż je na kratce i pozostaw do wystygnięcia. Dzięki temu nie zawilgną od spodu i będą całe chrupiące.

Jeśli szukasz innych przepisów na śniadaniowe bułki, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tam np. recepturę na puszyste bułki wrocławskie, a także na bułki z ziemniakami.

bułka z wędliną

bułka z wędliną

Źródło zdjęcia: canva/CBCK-Christine

Najgorsze dodatki do kawy

Nigdy nie dodawaj ich do kawy, konsekwencje mogą być opłakane. Ujawniamy listę najgorszych dodatków

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Wielu smakoszy nie wyobraża sobie bez niej udanego dnia. Niestety, niektóre dodatki mogą sprawić, że kawa nie wyjdzie nam na dobre. Czego lepiej unikać? Odpowiedź na to pytanie jest zaskakująca.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: domowe-wypieki

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

placki dyniowe

Przepisy

Zapomnij o plackach ziemniaczanych. Teraz inne warzywo sprawdzi się najlepiej. 1 dodatek bosko podkręca smak

Czytaj więcej >
sernik chmurka

Przepisy

Marzy Ci się sernik puszysty jak chmurka? Wystarczy 1 sprytny patent. Nigdy nie zrobisz inaczej

Czytaj więcej >

Przepisy

Zostało Ci mięso i warzywa po rosole? Zrobisz z nich nie lada specjał. Domownicy zaniemówią z wrażenia

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Babcia Jadzia zawsze miesza mleko z 1 produktem. Dzięki temu jej racuchy są cudownie delikatne

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody

Czytaj więcej >
pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >