Smakosze.pl Przepisy Maryla Rodowicz jest królową ciasta czekoladowego. Niewiarygodne, co do niego dodaje
Canva / Csondy ; Instagram @mary_la_la

Maryla Rodowicz jest królową ciasta czekoladowego. Niewiarygodne, co do niego dodaje

18 marca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Maryla Rodowicz jest nie tylko wziętą artystką. Od jakiegoś czasu wokalistka dzieli się swoimi przepisami kulinarnymi. Dziś prezentujemy jej autorski sposób na ciasto czekoladowe. Deser jest kolejnym hitem w dorobku Maryli.

Maryla Rodowicz podzieliła się przepisem na ciasto czekoladowe

Słodki wypiek z przepisu artystki, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego konta w serwisie Instagram, może przygotować każdy. Proste składniki i zaledwie kilka czynności dzielą Cię od skosztowania tego specjału. Ciasto czekoladowe jest lekkie, smaczne, i sprawdzi się przy wielu okazjach. Przyrządź je jako poczęstunek dla gości, lub użyj do rozpieszczania domowników- wybór należy do Ciebie.

Żółta sałatka jajeczna w sam raz na świąteczny stół. Ostra konkurencja dla jarzynowej i bankietowej

Przepis na ciasto czekoladowe Maryli Rodowicz

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 kostka margaryny do pieczenia
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 6 łyżek wody

Intensywne w smaku ciasto czekoladowe krok po kroku

Do garnka wlej 6 łyżek wody . Dodaj do niego także kostkę margaryny do pieczenia. Całość postaw na kuchence i podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się tłuszczu .

Do zawartości garnka dodaj cukier i kakao . Gotuj przez ok. 3 minuty, aż składniki ciasta czekoladowego dobrze się połączą . Z uzyskanej masy odlej ½ szklanki, a pozostałą część odstaw do wystygnięcia .

Po ostudzeniu masy do ciasta czekoladowego dodaj do niej 5 żółtek (białka zachowaj na potem), cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i mąkę. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą miksera . Miksuj do momentu, aż na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza .

Pozostawione białka z jajek ubij na sztywną pianę . Dodaj ją do pozostałych składników na ciasto czekoladowe. Wymieszaj pianę delikatnie za pomocą szpatułki, aby nie opadła .

Piekarnik rozgrzej do 170 stopni . Surowe ciasto czekoladowe przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 40 minut, aż patyczek wbity w środek pozostanie suchy . Gotowe ciasto czekoladowe polej odłożoną wcześniej polewą i udekoruj płatkami migdałów . Artystka ma swój kontrowersyjny sposób na klasyczną włoską pastę . Przepis na zawsze udany wypiek zaprezentowała również siostra Anastazja .

ciasto Maryli Rodowicz.png
Canva / piyaset
Żaden majonez i śmietana. Surówka z kapusty pekińskiej zalana tym płynem smakuje najlepiej
Babcia dodaje do rosołu ostry dodatek. Przypisuje mu się ogrom właściwości
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy