Smakosze.pl

canva/HandmadePictures

Żółta sałatka jajeczna w sam raz na świąteczny stół. Ostra konkurencja dla jarzynowej i bankietowej

18 Marca 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Sałatka jajeczna jest prosta i niesamowicie smaczna. Kilka produktów połączonych ze sobą smakuje tak dobrze, że nawet amatorzy jarzynowej czy bankietowej będą zachwyceni. Przygotowanie zajmie zaledwie kilka chwil. Musicie spróbować.
 

Przepis na wyborną sałatkę jajeczną

Gotowane jajka z serem żółtym, ogórkami i dwuskładnikowym sosem podkreślonym kaparami znajdą niejednego amatora. Wykonanie jest dziecinnie proste, a rodzina zje z ochotą.

Składniki:
  • 6 dużych jaj
  • 3 nieduże ogórki konserwowe
  • 15 g kaparów z zalewy
  • 150 g sera żółtego
  • 15 g chrzanu
  • 40 g majonezu
  • posiekany koperku wedle uznania
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Kopytka

Dlaczego ciasto na kopytka się klei? Powodem jest zwykle ten błąd

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować sałatkę jajeczną? Przepis jest bardzo prosty

Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Aby nie pękły, warto je wyjąć wcześniej z lodówki, a przyrządzanie rozpocząć od zalania produktu zimną wodą i doprowadzenia wszystkiego do wrzenia.

Po 8 minutach podgrzewania na niewielkim ogniu liczonych od tego momentu uzyskamy idealną konsystencję. Wtedy wlewamy do garnka zimną wodę, by przerwać gotowanie. Od razu zmieniamy ją na świeży płyn i odstawiamy, by jaja stygły. Zimne obieramy i kroimy w niezbyt dużą kostkę.

Umieszczamy je w misce, a następnie dodajemy pokrojone w małą kostkę ogórki. Wsypujemy też starty na tarce o dużych oczkach ser żółty oraz odsączone z zalewy kapary i koperek. Sałatkę mieszamy z sosem wykonanym z majonezu i chrzanu. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Jak podać sałatkę jajeczną?

Podobnie jak wiele innych sałatek, jajeczny przysmak będzie świetnie smakował z domowym pieczywem. Polecamy prosty w przygotowaniu chleb z garnka .

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na znakomite sałatki. Szczególnie polecamy prosty przysmak szwagra — jest idealny na domowe imprezy. Być może też skusi was klasyczna sałatka warstwowa gyros .

Jajka pasują do niejednej sałatki.png
canva/etorres69
Kopytka

Dlaczego ciasto na kopytka się klei? Powodem jest zwykle ten błąd

CZYTAJ DALEJ
Placki ziemniaczane

Wlej 1 łyżeczkę do ciasta na placki ziemniaczane. Nie będą chłonąć tłuszczu

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Moja rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. „Jesienna fantazja” smakuje cudownie i zawsze wychodzi
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na te ziemniaki dostałam od kuzynki ze Śląska. Mąż mógłby jeść je na obiad codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >

Przepisy

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Rozgniatam banana widelcem i dodaję 3 składniki. Po 20 minutach cieszę się pożywnym śniadaniem
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Uwielbiam ten jesienny dodatek do herbaty. Chroni organizm i smakuje obłędnie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Moja babcia robi najlepsze mielone na świecie. W końcu zdradziła mi swój sekret, kluczowy jest ten dodatek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Od dawna podaję go do obiadu zamiast ziemniaków. Syci i pomaga zgubić zbędne kilogramy
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż kilka dodatków na mięsie mielonym i zawiń wszystko w rulon. Dawno nie jadłam tak dobrego obiadu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najlepsza zupa na odchudzanie, zrzuciłam z nią już 5 kg. Jest pyszna i syci na długie godziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Rozgniatam banana widelcem i dodaję 3 składniki. Po 20 minutach cieszę się pożywnym śniadaniem
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Uwielbiam ten jesienny dodatek do herbaty. Chroni organizm i smakuje obłędnie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Moja babcia robi najlepsze mielone na świecie. W końcu zdradziła mi swój sekret, kluczowy jest ten dodatek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Od dawna podaję go do obiadu zamiast ziemniaków. Syci i pomaga zgubić zbędne kilogramy
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż kilka dodatków na mięsie mielonym i zawiń wszystko w rulon. Dawno nie jadłam tak dobrego obiadu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najlepsza zupa na odchudzanie, zrzuciłam z nią już 5 kg. Jest pyszna i syci na długie godziny
Czytaj więcej >