Żółta sałatka jajeczna w sam raz na świąteczny stół. Ostra konkurencja dla jarzynowej i bankietowej
Sałatka jajeczna jest prosta i niesamowicie smaczna. Kilka produktów połączonych ze sobą smakuje tak dobrze, że nawet amatorzy jarzynowej czy bankietowej będą zachwyceni. Przygotowanie zajmie zaledwie kilka chwil. Musicie spróbować.
Przepis na wyborną sałatkę jajeczną
Gotowane jajka z serem żółtym, ogórkami i dwuskładnikowym sosem podkreślonym kaparami znajdą niejednego amatora. Wykonanie jest dziecinnie proste, a rodzina zje z ochotą.
Składniki:
- 6 dużych jaj
- 3 nieduże ogórki konserwowe
- 15 g kaparów z zalewy
- 150 g sera żółtego
- 15 g chrzanu
- 40 g majonezu
- posiekany koperku wedle uznania
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak przygotować sałatkę jajeczną? Przepis jest bardzo prosty
Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Aby nie pękły, warto je wyjąć wcześniej z lodówki, a przyrządzanie rozpocząć od zalania produktu zimną wodą i doprowadzenia wszystkiego do wrzenia.
Po 8 minutach podgrzewania na niewielkim ogniu liczonych od tego momentu uzyskamy idealną konsystencję. Wtedy wlewamy do garnka zimną wodę, by przerwać gotowanie. Od razu zmieniamy ją na świeży płyn i odstawiamy, by jaja stygły. Zimne obieramy i kroimy w niezbyt dużą kostkę.
Umieszczamy je w misce, a następnie dodajemy pokrojone w małą kostkę ogórki. Wsypujemy też starty na tarce o dużych oczkach ser żółty oraz odsączone z zalewy kapary i koperek. Sałatkę mieszamy z sosem wykonanym z majonezu i chrzanu. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Jak podać sałatkę jajeczną?
Podobnie jak wiele innych sałatek, jajeczny przysmak będzie świetnie smakował z domowym pieczywem. Polecamy prosty w przygotowaniu chleb z garnka.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na znakomite sałatki. Szczególnie polecamy prosty przysmak szwagra — jest idealny na domowe imprezy. Być może też skusi was klasyczna sałatka warstwowa gyros.