Smakosze.pl

canva/fpwing

Żaden majonez i śmietana. Surówka z kapusty pekińskiej zalana tym płynem smakuje najlepiej

18 Marca 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Surówka z kapusty pekińskiej może być lekka i orzeźwiająca. Wystarczy, że zamiast podawać ją z majonezem czy śmietaną wybierzecie prosty sos na bazie oliwy z oliwek. Kompozycja będzie aromatyczna, chrupiąca i niesamowicie zdrowa. Idealna do niejednego obiadu.
 

Przepis na smaczną surówkę z kapusty pekińskiej

Prosta kompozycja chrupiącej kapusty, papryki, marchewki i pora nie musi być łączona z ciężkim sosem na bazie majonezu czy śmietany. Korzystając z produktów roślinnych, uzyskamy o wiele smaczniejszą i znacznie zdrowszą surówkę. Wystarczy dobrej jakości oliwa z oliwek i kilka innych dodatków, by stworzyć pyszny sos, który świetnie wydobędzie smak warzyw.

Składniki na surówkę:
  • 1 niewielka główka kapusty pekińskiej
  • 2 średnie papryki, najlepiej czerwone
  • 2 nieduże marchewka
  • 1 mały por lub 2-3 średnie cebule o łagodnym smaku
Składniki na sos:
  • 1 mniejsza cytryna
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 3-4 ziarna jałowca
  • 10 g cukru, miodu lub syropu klonowego
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Placki ziemniaczane

Tuż przed usmażeniem placków dodaj je do startych ziemniaków. Wyjdą nieziemsko puszyste

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić zdrową surówkę z kapusty pekińskiej? Sos jest kluczowy

Zaczynamy od umycia i poszatkowania kapusty pekińskiej. Umieszczamy ja w dużej misce wraz z oczyszczonym i pokrojonym w talarki porem. Marchewkę pozbawiamy skórki i ścieramy na tarce o większych oczkach, a papryki kroimy w niewielką kostkę.

Oba warzywa wrzucamy do miski z surówką. W szklance sporządzamy sos z oliwy z oliwek, soku wyciśniętego z cytryny, roztartego w moździerzu jałowca, cukru, odrobiny soli i pieprzu. Łączymy go z kompozycją warzyw. Odstawiamy na dwie godziny.

Jak podać surówkę z kapusty pekińskiej?

Surówka świetnie smakuje praktycznie z każdym daniem mięsnym, także z pieczoną czy duszoną rybą. Świetnie wzbogaci też obiady złożone z warzywnych kotletów np. marchewkowych .

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na znakomite surówki. Polecamy bardzo sycącą kompozycję na bazie czerwonej fasoli . Będzie też świetna jako samodzielny posiłek, jeśli dodacie do niej kaszę lub makaron. Być może spodoba wam się też połączenie jabłka i marchewki podkreślone odrobiną imbiru — rozgrzeje lepiej niż niejeden dodatek z chili.

Surówka z kapusty pekińskiej może być lżejsza.png
canva/magnez2


 

najlepszy przepis na krupnik

Babcia Zosia do krupniku wsypuje nieoczywisty składnik. Zupa nie ma sobie równych

CZYTAJ DALEJ
krojenie cebuli nożem

Zapomnij o krojeniu cebuli nożem. Jest 100 razy lepszy patent

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >