Żaden majonez i śmietana. Surówka z kapusty pekińskiej zalana tym płynem smakuje najlepiej
Surówka z kapusty pekińskiej może być lekka i orzeźwiająca. Wystarczy, że zamiast podawać ją z majonezem czy śmietaną wybierzecie prosty sos na bazie oliwy z oliwek. Kompozycja będzie aromatyczna, chrupiąca i niesamowicie zdrowa. Idealna do niejednego obiadu.
Przepis na smaczną surówkę z kapusty pekińskiej
Prosta kompozycja chrupiącej kapusty, papryki, marchewki i pora nie musi być łączona z ciężkim sosem na bazie majonezu czy śmietany. Korzystając z produktów roślinnych, uzyskamy o wiele smaczniejszą i znacznie zdrowszą surówkę. Wystarczy dobrej jakości oliwa z oliwek i kilka innych dodatków, by stworzyć pyszny sos, który świetnie wydobędzie smak warzyw.
Składniki na surówkę:
- 1 niewielka główka kapusty pekińskiej
- 2 średnie papryki, najlepiej czerwone
- 2 nieduże marchewka
- 1 mały por lub 2-3 średnie cebule o łagodnym smaku
Składniki na sos:
- 1 mniejsza cytryna
- 60 ml oliwy z oliwek
- 3-4 ziarna jałowca
- 10 g cukru, miodu lub syropu klonowego
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić zdrową surówkę z kapusty pekińskiej? Sos jest kluczowy
Zaczynamy od umycia i poszatkowania kapusty pekińskiej. Umieszczamy ja w dużej misce wraz z oczyszczonym i pokrojonym w talarki porem. Marchewkę pozbawiamy skórki i ścieramy na tarce o większych oczkach, a papryki kroimy w niewielką kostkę.
Oba warzywa wrzucamy do miski z surówką. W szklance sporządzamy sos z oliwy z oliwek, soku wyciśniętego z cytryny, roztartego w moździerzu jałowca, cukru, odrobiny soli i pieprzu. Łączymy go z kompozycją warzyw. Odstawiamy na dwie godziny.
Jak podać surówkę z kapusty pekińskiej?
Surówka świetnie smakuje praktycznie z każdym daniem mięsnym, także z pieczoną czy duszoną rybą. Świetnie wzbogaci też obiady złożone z warzywnych kotletów np. marchewkowych.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na znakomite surówki. Polecamy bardzo sycącą kompozycję na bazie czerwonej fasoli. Będzie też świetna jako samodzielny posiłek, jeśli dodacie do niej kaszę lub makaron. Być może spodoba wam się też połączenie jabłka i marchewki podkreślone odrobiną imbiru — rozgrzeje lepiej niż niejeden dodatek z chili.