Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcia dodaje do rosołu ostry dodatek. Przypisuje mu się ogrom właściwości

Babcia dodaje do rosołu ostry dodatek. Przypisuje mu się ogrom właściwości

Rosół z chrzanem
canva/Veronika Kovalenko

Rosół każdy przyrządza trochę inaczej. Jeśli chcemy go zrobić, by wzmocnić się w czasie przeziębienia, warto skorzystać z babcinego przepisu na pyszną zupę z dodatkiem świeżego chrzanu. Wykonanie jest bardzo proste. Musicie spróbować.
 

Rosół jest idealny podczas choroby

Czasami, zamiast sięgać po leki, warto po prostu wesprzeć organizm w walce z objawami przeziębienia. Doskonałym pomysłem będzie np. sięgniecie po ciepły rosół z dodatkiem chrzanu. Już nasze babcie wiedziały, że przyprawa o piekącym smaku zawiera wiele cennych składników, które pomogą nam pokonać objawy choroby.

Najważniejszym będzie synigryna, która nie tylko odpowiada za ostry smak korzenia, ale też wykazuje działanie odkażające i wykrztuśne. Zupa więc nas nasyci i przyjemnie rozgrzeje, przy okazji zwalczając atakujące nas bakterie.

Ile kosztuje obiad w restauracji Okrasy? Ceny dań zaskakują

Przepis na babciny rosół z chrzanem

Chrzan jest nietypowym dodatkiem do zupy przyrządzanej na drobiu. Zyska ona jednak znacznie na smaku, gdy już wzbogacimy ją o ostry korzeń. Będzie przede wszystkim wyrazista i rozgrzewająca. Warto ją sobie przygotować nawet nie chorując.

Składniki:

  • około 2 litrów zimnej wody
  • 3 ćwiartki z kurczaka
  • 1 szyja lub dwa skrzydełka z kaczki
  • 10 cm kawałek korzenia chrzanu
  • 4 drobne marchewki
  • 2 niewielkie pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1 większa cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • biała część małego pora
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • odrobina imbiru w proszku
  • posiekana natka pietruszki wedle uznania
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak przyrządzić rosół z chrzanem? Przepis jest bardzo prosty

Cebulę opalamy w płomieniu palnika i umieszczamy ją w dużym garnku wraz z oczyszczonym drobiem oraz umytymi i obranymi ze skórki warzywami korzeniowymi. Zalewamy składniki wodą, a następnie pod przykryciem doprowadzamy do wrzenia. Usuwamy powstające szumy z powierzchni płynu.

Rosół gotujemy już bez pokrywki na niewielkim ogniu — nie powinien bulgotać, bo zmętnieje. Po 2-3 godzinach dodajemy świeżo starty na tarce o niewielkich oczkach chrzan, kurkumę w proszku oraz imbir. Chwilę jeszcze gotujemy, a następnie doprawiamy zupę solą oraz pieprzem.

Jak podać rosół z chrzanem?

Polecamy zjeść go tak jak każdą inną odsłonę dania — na ciepło z makaronem i świeżą natką pietruszki. Delikatny pszenny wyrób będzie sycący i delikatny dla żołądka. Nie będzie także zagłuszał smaku wyrazistej przyprawy dodanej do wywaru.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na wyborne rosoły. Polecamy niesamowicie aromatyczną odsłonę bez dodatku mięsa — jest tania, smaczna i do złudzenia przypomina oryginał. Sprawdźcie też przysmak z dodatkiem kurkumy i imbiru — te przyprawy także postawią nas na nogi, gdy jesteśmy osłabieni chorobą.

Rosół z chrzanem jest pyszny.png
canva/macniak