Smakosze.pl Przepisy Marynowana cukinia od Ani Bardowskiej bije na głowę nawet kiszone ogórki. Ten przepis to hit
Canva/Aneta_Gu, Facebook/Grzesiek i Ania z Rolnika

Marynowana cukinia od Ani Bardowskiej bije na głowę nawet kiszone ogórki. Ten przepis to hit

31 lipca 2023

Lato to czas beztroski, ale też pysznych smaków. Między innymi możemy cieszyć się smakiem cukinii. Warto przygotować przetwory z tego warzywa. Ania Bardowska z programu Rolnik szuka żony- poleca przepis na marynowaną cukinię. Jej receptura to prawdziwy hit.

Cukinia- jedz ją na zdrowie

Cukinię cenimy za jej smakiem i szerokie zastosowanie w kuchni. Można z niej robić placki, dodawać od kotletów mielonych, sałatek, czy nawet grillować. To warzywo jest pełne witamin i mikroelementów. Jedzenie cukinii dostarcza nam witamin: A, C, K i B oraz magnezu, potasu i żelaza.

Warto jeść cukinię, bo dobroczynnie działa na pracę naszego układu trawiennego. Ania Bardowska poleca przepis na cukinię marynowaną. Dodaje do niej przyprawę, która gwarantuje orientalny smak. Warto wypróbować ten przepis. Cukinia wychodzi pyszna i aromatyczna.

Nie robię już kanapek na śniadanie. Ta szybka propozycja z zaledwie 3 składników bije je na głowę

Jak przygotować cukinię marynowaną od Ani Bardowskiej?

Składniki:

  • cukinia
  • 1 ½ szklanki octu
  • 1 ¾ szklanki wody
  • szklanka cukru
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 1 ½ łyżeczki curry
  • liść laurowy
  • trzy ziarna ziela angielskiego
  • kilka plasterków cebuli
  • 4 ziarnka pieprzu

Cukinię umyj i pokrój. Możesz obrać ją ze skórki i włóż do wyparzonych słoików. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i pieprz . Zagotuj wodę z octem, solą i curry. Zalewą zalej słoiki z warzywami.

Na wierzchu poukładaj krążki cebuli. Słoiki zakręć i pasteryzuj przez 15 minut. Słoik powinny być do połowy w wodzie. Ustaw je w garnku na bawełnianej ściereczce. Danie przechowuj w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowuj w lodówce.

Cukinia marynowana- szybko znika ze słoika

Przepis od Ani Bardowskiej jest prosty w wykonaniu. Dzięki niemu możemy cieszyć się smakiem cukinii o orientalnym i wyrazistym smaku . To doskonała przekąska, którą możesz podać do obiadu, jeść samodzielnie, czy dodać do kanapek.

Taka cukinia pasuje też do różnych sałatek. Będzie smakowała w długie jesienne i zimowe wieczory. Jest tak smaczna, że błyskawicznie znika ze słoików. Warto jej więcej przygotować. Pisaliśmy o pasztecie z cukinii. Podawaliśmy też przepis na cukinię w zalewie musztardowej.

cukinia
Canva/vikif

Źródło: haps.pl

Zamiast wyrzucać skórkę z cytryny, włóż ją do lodówki. Efekt przejdzie Twoje najśmielsze oczekiwania
Nie wiedziałam, jak wybierać najlepsze porzeczki. Sąsiadka dała mi kilka cennych wskazówek
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy