Cukinia w zalewie musztardowej bije na głowę ogórki kiszone. Co roku robię jej więcej niż jedną porcję
Cukinia to jedno z warzyw, po które chętnie sięgamy latem. Nadaje się na grilla, do sałatek i do przetworów. Warto zrobić pyszną cukinię w zalewie musztardowej. Jej smak przywoła zimą wspomnienia lata. Polecamy ten przepis na cukinię w wyjątkowym wydaniu.
Cukinia- coraz bardziej ją lubimy
Cukinia ma bardzo wiele odmian, podobnie jak zastosowań. To warzywo o delikatnym orzechowym smaku dostarcza nam też witamin i minerałów. Znajdziemy w niej witaminy: A, C, K oraz B. Oprócz tego cukinia zawiera: potas, magnez i żelazo.
Jest warzywem niskokalorycznym i pełnym błonnika. Nie kumuluje w sobie metali ciężkich ani azotanów. Dlatego- śmiało można ją jeść na surowo. Doskonale nadaje się też do kiszenia i marynowania. Polecamy przepis na cukinię w zalewie musztardowej. Jest nawet lepsza od ogórków.
Nie ma lepszego przepisu na cukinię. Wystarczy ją zetrzeć i dodać kilka składnikówJak przyrządzić cukinię w zalewie musztardowej?
Składniki:
- 2 ½ kg cukinii
- 5 szklanek wody
- 1 ½ szklanki octu spirytusowego 10%
- 1 szklanka cukru
- słoiczek musztardy miodowej
- 4 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka pieprzu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, sól i gotujemy. Zmniejszamy ogień i dodajemy dwa rodzaje musztardy i ocet. Wszystko dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Cukinie myjemy, osuszamy i obieramy. Kroimy w grube paski i układamy w słoikach.
Do słoików wkładamy przyprawy, zalewamy zimną zalewą i zakręcamy. Piekarnik nastawiamy na 120 stopni i słoiki wstawiamy na 20 minut. Wyjmujemy je po tym czasie i odstawiamy do ostygnięcia.
Cukinia w zalewie musztardowej, czyli kulinarny hit
Cukinia w zalewie musztardowej pasuje doskonale jako dodatek do dań obiadowych, przekąsek i jako coś do pochrupania. Na taką cukinię musimy poczekać kilka dni po jej przyrządzeniu. Będzie idealna na zakończenie sezonu cukiniowego i jesień. Jej smak jest wyjątkowy- podkręca go mieszanka dwóch musztard.
Natomiast musztarda z całymi ziarnami gorczycy nadaje cukinii ostrości. Miód ją delikatnie łagodzi i dodaje pysznej miodowej słodyczy. Przygotowanie cukinii w zalewie musztardowej nie jest zbyt trudne i nie zajmuje wiele czasu. Taka cukinia smakuje rewelacyjnie. Pisaliśmy o pysznym przepisie na surówkę z cukinii. Podawaliśmy jak zrobić kotlety z cukinii.
Źródło: mniammniam.com