Nie robię już kanapek na śniadanie. Ta szybka propozycja z zaledwie 3 składników bije je na głowę
Śniadanie nie musi oznaczać nudnych kanapek. Równie szybko, a przede wszystkim na ciepło, przygotujemy smaczne placki z twarogu. Wystarczy połączyć trzy składniki i usmażyć, nawet niekoniecznie na tłuszczu. Danie jest lekkie i sycące, Musicie spróbować.
Przepis na śniadaniowe placki z twarogu
Przygotowanie pełnego wartości odżywczych, smacznego i niedrogiego posiłku nie musi zająć wiele czasu. Ciepłe śniadanie na bazie twarogu stanowi potwierdzenie tej tezy. Zaledwie trzy produkty i chwila spędzona przy kuchni zaowocują sycącymi plackami, które pokocha cała rodzina.
Składniki:
- 500 g twarogu, najlepiej półtłustego
- 2 duże jaja
- 80 g mąki pszennej
Jak przygotować szybkie śniadanie? Wystarczą 3 składniki
Zaczynamy od umieszczenia twarogu w misce i rozdrobnienia go przy pomocy widelca. Następnie wbijamy jajo i wsypujemy mąkę. Składniki bardzo dokładnie łączymy.
Rozgrzewamy patelnię — wraz z tłuszczem, jeśli nie ma nieprzywierającej powłoki. Z uzyskanej masy formujemy niewielkie kuleczki i smażymy je, po położeniu delikatnie rozpłaszczając je przy pomocy drewnianej łopatki. Gdy placki z twarogu będą rumiane z obu stron, układamy je na talerzu.
Jak podać placki z twarogu?
Danie na śniadanie idealnie smakuje z syropem klonowym lub miodem. Świetnym pomysłem będzie też podanie go z dowolnym dżemem lub świeżymi owocami sezonowymi. Polecamy letnie klasyki, czyli jagodę, porzeczki lub borówkę amerykańską.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na smaczne śniadanie. Sprawdźcie koniecznie pobudzającą owsiankę z kawą, którą poleca dietetyk. Być może spodoba wam się też patent na proste placki z banana i płatków owsianych.
Źródło: TikTok/patitv_pl