Smakosze.pl Przepisy Maślankowe kotlety schabowe - soczyste i przepyszne. 100 razy lepsze od klasycznych
canva/gbh007

Maślankowe kotlety schabowe - soczyste i przepyszne. 100 razy lepsze od klasycznych

25 sierpnia 2022

Maślankowe kotlety schabowe są smaczną i niezwykle soczystą odsłoną tradycyjnego dania kuchni polskiej. Zawarty w mlecznym przetworze kwas mlekowy sprawia, że mięso staje się delikatne, a jego jedzenie staje się przyjemnością. Użyjcie maślanki raz, a już nie wrócicie do namaczania w mleku.

Soczyste i rozpływające się w ustach schabowe skuszą niejednego smakosza . Marynowany w maślance rarytas, który dziś wam proponujemy to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Przyrządza się go szybko, a jeszcze szybciej znika z talerzy. Skusicie się?

Przepis na pyszne maślankowe kotlety schabowe

Składniki

  • 400-500 g schabu bez kości

  • 500 ml maślanki

  • 100-200 g mąki pszennej

  • 2 jaja

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • bułka tarta do obtoczenia

  • smalec lub olej rzepakowy do smażenia

Jak przygotować maślankowe kotlety schabowe? Tak soczystego mięsa dawno nie jedliście

Schab oczyszczamy i kroimy go na 4-5 plastrów. Każdy z nich delikatnie rozbijamy przy pomocy tłuczka. Maślankę wlewamy do dużej miski. Doprawiamy ją solą i pieprzem, a następnie umieszczamy w niej mięso.

Przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin np. na całą noc. Mięso oczyszczamy z nadmiaru marynaty, obtaczamy je w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej.

Na patelni topimy smalec i smażymy je na średnim ogniu do zrumienienia. Maślankowe kotlety schabowe odsączamy na bibule i podajemy z ziemniakami z wody oraz ulubioną surówką. Polecamy prostą kompozycję z dodatkiem pora lub wyrazistą marchewkę z chrzanem .

Po inne przepisy na kotlety schabowe zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam sposób na przyrządzenie ich w marynacie z piwa, a także inspiracje dotyczące wykonania panierki. Szczególnie polecamy przygotowanie jej z dodatkiem orzechów czy chipsów .

Maślankowe kotlety schabowe są znakomite
canva/zeleno

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy