Maślankowe kotlety z piersi kurczaka. Wychodzą bosko soczyste
Maślankowe kotlety z piersi kurczaka zachwycają soczystością i smakiem. Mięso marynowane w maślance i przyprawach jest niezwykle delikatne. Hitem jest również panierka z płatków kukurydzianych, która smakuje o wiele lepiej od tradycyjnej bułki tartej.
Maślankowe kotlety z piersi kurczaka to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kotlety podajmy z ziemniakami, batatami lub frytkami, a także z surówką lub sałatką z warzyw sezonowych. Do kotletów możemy również przygotować sos czosnkowy lub domowy ketchup, a całe danie błyskawicznie zniknie z talerzy.
Maślankowe kotlety z piersi kurczaka smażymy na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym po kilka minut na złoty kolor. Panierka będzie wtedy chrupiąca, mięso natomiast bardzo soczyste i delikatne. Kotlety możemy także upiec w piekarniku, będą równie smaczne.
Sekretem smaku i soczystości mięsa jest maślanka, w której moczymy mięso przez minimum 4 godziny, a najlepiej wstawić je do lodówki na całą noc. Kurczak potrzebuje czasu, żeby naszedł przyprawami. Dopiero później panierujemy go w płatkach kukurydzianych i smażymy lub pieczemy.
Maślankowe kotlety z piersi z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych
Składniki na 3- 4 porcje:
-
2 piersi z kurczaka
-
sól, pieprz
-
papryka czerwona słodka
-
zioła prowansalskie
-
2 szklanki maślanki
-
płatki kukurydziane do panierowania
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić maślankowe kotlety z piersi kurczaka? Soczyste mięso zachwyci każdego smakosza
Mięso umyj, oczyść, przekrój na pół tak, żeby powstały dwa kotlety. Rozbij je delikatnie tłuczkiem do mięsa i natrzyj solą i pieprzem. Maślankę wymieszaj z ziołami prowansalskimi i papryką mieloną.
Przygotowaną marynatą zalej kurczaka i wstaw do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Następnego dnia wyjmij mięso 30 minut przed smażeniem. Pokrusz płatki kukurydziane i obtocz w nich kurczaka.
Kotlety maślankowe z piersi kurczaka smaż kilka minut na stronę, na złoty kolor. Możesz je również upiec w piekarniku: nastaw piekarnik na 180 stopni C, mięso połóż na blaszce z papierem do pieczenia, piecz około 30 minut.
Na obiad przygotuj również kotlety dewolaj z masłem i pietruszką. Jeśli szukasz równie ciekawego pomysłu na mięso drobiowe- tu poznasz przepis na kotlety korsarza z ananasem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Rosół wyszedł mętny? Wszystko przez brak 1 dodatku. Koniecznie o nim pamiętaj
-
Babcia Krysia dodaje do racuchów sezonowe owoce. Spróbujesz i nigdy nie sięgniesz po jabłka
-
Przepis na fit jajecznicę po francusku. Zrobisz ją bez grama tłuszczu