Smakosze.pl Porady Masz dość strzelającej wątróbki? Trik Strzelczyka rozwiąże ten problem raz na zawsze
Screen z filmu na kanale YouTube @ODDASZFARTUCHA

Masz dość strzelającej wątróbki? Trik Strzelczyka rozwiąże ten problem raz na zawsze

13 marca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Masz dość bałaganu spowodowanego wątróbką strzelającą w czasie smażenia? Sprawdź niezwykłą metodę Tomasza Strzelczyka. Dzięki sparzeniu wrzątkiem mięso smaży się idealnie, a tłuszcz zostaje na swoim miejscu. Sama sprawdź, jakie to proste.

Przygotowanie wątróbki nie musi być uciążliwe

Strzelająca na około wątróbka to zmora niejednej pani domu. Z pomocą przychodzi Tomasz Strzelczyk, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego kanału w serwisie YouTube. Dzięki poradom kucharza potrawa wychodzi idealnie soczysta i smaczna, a Ty możesz zająć się degustacją zamiast sprzątaniem.

Ogiński pokazał, jak obiera się pomidory w najlepszych restauracjach na świecie

Jak przygotować wątróbkę do smażenia według Tomasza Strzelczyka?

Tomasz Strzelczyk krok po kroku zdradził swój sposób na smażenie wątróbki . Aż trudno uwierzyć, jak proste może być to zadanie. Produkt wystarczy pokroić i zalać wrzącą wodą . Potem jest już tylko łatwiej.

Pokrojoną wątróbkę przełóż do naczynia i zalej wrzątkiem . Trzymaj ją w wodzie przez około minutę . Następnie mięso odcedź i osusz starannie na ręczniku papierowym .

Sparzoną wątróbkę włóż z powrotem na miski . Oprósz ją delikatnie mąką. Całość przemieszaj tak, by mąka równomiernie pokryła mięso . Po tych prostych czynnościach możemy przystąpić do smażenia .

Tomasz Strzelczyk pokazuje, jak smażyć wątróbkę

Na patelni rozgrzej tłuszcz do smażenia wątróbki . Następnie wyłóż na niego mięso. Tomasz Strzelczyk pozwala mu się w spokoju dobrze obsmażyć z jednej strony . Nie ma potrzeby stale mieszać produktu.

Kiedy wątróbka zrumieni się z jednej strony, możemy przełożyć ją na drugą . Pamiętajmy przy tym, aby absolutnie jej nie nakłuwać . Takie działanie sprawiłoby, że potrawa straciłaby całą soczystość . Przy przewracaniu jej zachowaj zatem ostrożność .

Wątróbkę solimy pod sam koniec smażenia . Dzięki temu danie nie wyjdzie twarde i gumowate . Po doprawieniu słodka i apetyczna wątróbka według Tomasza Strzelczyka gotowa jest do podania . Nigdy już nie przyrządzisz jej inaczej . Jaki pomysł na wątróbkę ma inny popularny kucharz ? Cebulka dodana do podrobów będzie wyjątkowa dzięki 1 składnikowi .

Źródło: YouTube @ODDASZFARTUCHA

Kazała kelnerce przeczytać skład szynki. Na koniec Gessler mogła zrobić tylko jedno
Ćwikła siostry Anastazji bije na głowę wszystkie inne. To za sprawą 1 dodatku
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy