Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Strzelczyk zdradził swój przepis na wątróbkę. Nie uwierzysz co dodaje do cebuli. Zeszkli się idealnie

Strzelczyk zdradził swój przepis na wątróbkę. Nie uwierzysz co dodaje do cebuli. Zeszkli się idealnie

Wątróbka od Tomasza Strzelczyka
Screen z filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Wątróbka w cebuli jest jednym z klasyków polskiej kuchni. Tomasz Strzelczyk stawia na nietypowy sposób dodania cebulki do podrobów. Kucharz dusi charakterne warzywo na maśle z dodatkiem sody oczyszczonej, co sprawia, że staje się ono niesamowicie miękkie i osiąga piękny złocisty kolor. W tej postaci znakomicie komponuje się z podrobami.

Mało kto oprze się pysznej wątróbce w cebuli zaserwowanej z zasmażanymi buraczkami i ziemniakami z wody. Tomasz Strzelczyk, stosując prosty trik, polegający na duszeniu cebuli z sodą oczyszczoną i dodaniu jej na sam koniec do podrobów, uzyskuje znakomite efekty. Tak delikatnej i smakowitej wersji dania jeszcze nie próbowaliście.

Przepis na znakomitą wątróbkę w cebuli Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1 kg wątróbki drobiowej

  • 3 średnie cebule

  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

  • szczypta słodkiej papryki

  • sól w ilości do smaku

  • mąka pszenna do obtaczania

  • masło klarowane

  • olej rzepakowy

Jak zrobić wątróbkę w cebuli? Tomasz Strzelczyk zdradził prosty przepis

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Wrzucamy ją na dobrze rozgrzane masło klarowane, solimy ją delikatnie i wsypujemy sodę oczyszczoną. Mieszamy, a następnie dusimy na niezbyt dużym ogniu pod przykryciem około 20 minut.

Gdy cebulka stanie się złociście żółta, przestawiamy ją na bardzo mały ogień i dalej podduszamy. W międzyczasie, na osobnej patelni rozgrzewamy porcję oleju. Smażymy na nim oczyszczoną i obtoczoną w mące wątróbkę. Ten prosty trik sprawi, że tłuszcz nie będzie pryskał podczas przyrządzania podrobów.

Po kilku minutach obracamy i zrumieniamy z drugiej strony. Dodajemy sos z patelni. Wątróbkę w cebuli doprawiamy solą i odrobiną słodkiej papryki. Podajemy z ziemniakami z wody i buraczkami zasmażanymi.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły smakowitą wątróbkę. Wypróbujcie patent na ten przysmak w sosie pomidorowym. Być może też skusi was znakomita wersja z soczystymi gruszkami.

Wątróbka w cebuli jest wyborna
canva/Studioimagen73

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YT/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA