Smakosze.pl Przepisy Masz w domu cebulę? Wsadź ją do tej mieszanki i upiecz, nie pożałujesz
Screen z filmu na kanale YouTube Kevin is cooking

Masz w domu cebulę? Wsadź ją do tej mieszanki i upiecz, nie pożałujesz

25 stycznia 2023

Cebula w wielu odsłonach smakuje znakomicie. Marynowana wersja jednak jest o wiele lepsza niż warzywo pieczone bez dodatków czy smażone na rumiano. Przygotowanie pełnego aromatu zestawu przypraw jest niezwykle proste, więc warto spróbować.

Cebula marynowana znajdzie wielu amatorów. Delikatne, aromatyczne i pięknie skarmelizowane warzywo z pieca będzie stanowiło znakomity dodatek do dań lub samodzielną przystawkę. Raz spróbujecie, a jeszcze nie raz przygotujecie.

Przepis na znakomitą cebulę marynowaną

Składniki:

  • 4 większe cebule

  • 250 ml wody

  • 250 ml czerwonego octu winnego

  • 20 g masła

  • 30 g cukru

  • 2-3 łyżeczki rozmarynu, najlepiej świeżego

  • płatki chili (opcjonalnie)

  • pół łyżeczki soli

  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

Jak przygotować pieczoną cebulę? Marynowanie poprawi jej smak

W naczyniu żaroodpornym, w którym będziemy zapiekać warzywo, umieszczamy wodę, ocet winny, cukier, łyżeczkę rozmarynu, sól, pieprz i chili, jeśli go używamy. Starannie mieszamy. Cebule pozbawiamy zewnętrznych łupin, odcinając ogonki.

Przekrawamy je na pół i powstałe kopułki układamy w marynacie. P rzykrywamy folią spożywczą, a następnie wstawiamy na całą noc do lodówki. Po tym czasie obracamy kawałki warzyw, a na każdym z nich układamy kawałek masła.

Posypujemy dodatkową porcją rozmarynu i pieczemy przez godzinę w temperaturze 200 stopni Celsjusza. W czasie przyrządzania kilkukrotnie podlewamy warzywo płynem z formy, by pięknie się zrumieniło.

Na naszej stronie znajdziecie inne patenty na przyrządzenie cebuli. Szczególnie polecamy sprawdzoną metodę na skarmelizowanie warzywa . Być może skusi was też zapieczenie jej z solą — najprościej jak się da.

Marynowana cebula jest pyszna
Screen z filmu na kanale YouTube Kevin is cooking

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy