Masz w domu cebulę? Wsadź ją do tej mieszanki i upiecz, nie pożałujesz
Cebula w wielu odsłonach smakuje znakomicie. Marynowana wersja jednak jest o wiele lepsza niż warzywo pieczone bez dodatków czy smażone na rumiano. Przygotowanie pełnego aromatu zestawu przypraw jest niezwykle proste, więc warto spróbować.
Cebula marynowana znajdzie wielu amatorów. Delikatne, aromatyczne i pięknie skarmelizowane warzywo z pieca będzie stanowiło znakomity dodatek do dań lub samodzielną przystawkę. Raz spróbujecie, a jeszcze nie raz przygotujecie.
Przepis na znakomitą cebulę marynowaną
Składniki:
-
4 większe cebule
-
250 ml wody
-
250 ml czerwonego octu winnego
-
20 g masła
-
30 g cukru
-
2-3 łyżeczki rozmarynu, najlepiej świeżego
-
płatki chili (opcjonalnie)
-
pół łyżeczki soli
-
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
Jak przygotować pieczoną cebulę? Marynowanie poprawi jej smak
W naczyniu żaroodpornym, w którym będziemy zapiekać warzywo, umieszczamy wodę, ocet winny, cukier, łyżeczkę rozmarynu, sól, pieprz i chili, jeśli go używamy. Starannie mieszamy. Cebule pozbawiamy zewnętrznych łupin, odcinając ogonki.
Przekrawamy je na pół i powstałe kopułki układamy w marynacie. P rzykrywamy folią spożywczą, a następnie wstawiamy na całą noc do lodówki. Po tym czasie obracamy kawałki warzyw, a na każdym z nich układamy kawałek masła.
Posypujemy dodatkową porcją rozmarynu i pieczemy przez godzinę w temperaturze 200 stopni Celsjusza. W czasie przyrządzania kilkukrotnie podlewamy warzywo płynem z formy, by pięknie się zrumieniło.
Na naszej stronie znajdziecie inne patenty na przyrządzenie cebuli. Szczególnie polecamy sprawdzoną metodę na skarmelizowanie warzywa . Być może skusi was też zapieczenie jej z solą — najprościej jak się da.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Wymieszał w garnku makaron, ser i mleko. W 15 minut zrobił tani obiad dla całej rodziny
-
Zapomnij o bułce. Okrasa ma o wiele lepszy patent na soczyste kotlety mielone
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama