Masz w domu cebulę? Świetnie. W mig zrobisz z niej przysmak rodem z 1808 roku
Cebula zazwyczaj jest przez nas smażona i dodawana do dań. A gdyby tak upiec ją i zjeść z odrobiną soli? Receptura ze starej książki kulinarnej nie ma sobie równych. Pełne smaku i przyjemnie rozpływające się w ustach warzywo z pewnością was zachwyci.
Dobrze przyrządzona cebula będzie pełna smaku i aromatyczna. Upieczenie jest świetnym sposobem na zachowanie wszystkiego, co w niej najlepsze wewnątrz. Kierując się prostymi wskazówkami z początków XIX wieku, przygotujemy wspaniały rarytas, który skradnie niejedno serce.
Przepis na znakomitą pieczoną cebulę
Składniki:
kilka dużych cebul
sól do smaku
masło (opcjonalnie)
Jak upiec cebulę, by była smaczna? Nie obierajcie jej
Kluczowe w przyrządzeniu naprawdę smacznej i delikatnej cebuli będzie pieczenie jej w całości, także z zewnętrzną łupiną. W ten sposób zagwarantujemy sobie, że się nie przesuszy i nie przypali, a cały smak znajdzie się wewnątrz.
Całe cebule podobnej wielkości wystarczy zatem ułożyć na blasze i przenieść do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Po 30-40 minutach powinniśmy uzyskać mięciutkie i pięknie pachnące warzywo.
Usuwamy z niego łupinę, i nacinamy od spodu, delikatnie wyciskając wnętrze cebuli. Następnie tniemy wzdłuż, by oprószyć je solą. Przed podaniem możemy jeszcze położyć na nim kawałek zimnego masła.
Na naszej stronie znajdziecie kilka innych ciekawych informacji o cebuli. W tym artykule zdradzamy, jak ją obrać, by nie uronić ani jednej łzy. Ten natomiast zdradza sekret uzyskania znakomitej cebuli karmelizowanej, idealnej do pierogów czy klusek.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Dlaczego Lidl wystawił na półki brzydkie owoce i warzywa? Powód jest bardzo ważny
Wrzuć do miski, wymieszaj i wstaw do piekarnika. Chleb lepszy niż z piekarni zrobisz w domu
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama