Smakosze.pl
kotlety mielone

Canva / Inna Dodor ; TRICOLORS / East News

Zapomnij o bułce. Okrasa ma o wiele lepszy patent na soczyste kotlety mielone

25 Stycznia 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Karol Okrasa zmierzył się z klasykiem polskiej kuchni. Pod lupę wziął swojskie i dobrze znane kotlety mielone. Do spulchniania mięsnej masy użył jednak nie namoczonej bułki, a kaszy jęczmiennej. Dzięki temu jego potrawa jest obłędnie soczysta, bardzo delikatna i o wiele zdrowsza.

Kaszę jęczmienną do przepisu na kotlety mielone Karola Okrasy przed dodaniem do mięsa należy ugotować i wystudzić. Produkt ten bogaty jest w wiele cennych składników, przede wszystkim w błonnik i białko. Kotlety z jej dodatkiem są więc o wiele wartościowsze niż z bułką. Do przygotowania niezwykle smacznej i zdrowej wersji kotletów mielonych możesz użyć także innego rodzaju kaszy. Manna, pęczak czy gryczana - sprawdź wszystkie apetyczne warianty.

Kopytka z kaszą manną

Wsyp 2 łyżki do ciasta na kopytka. Wyjdą mięciutkie i pyszne, jak nigdy

CZYTAJ DALEJ

Dodatek kaszy to nie jedyny składnik, który wyróżnia kotlety mielone Karola Okrasy. Swoje danie przygotowuje on z dodatkiem niezwykle aromatycznej, prażonej cebulki. Znany kucharz nie ma też wątpliwości, co do najlepszego tłuszczu do smażenia kotletów. Jego wybór jednoznacznie pada na smalec.

Przepis Okrasy na kotlety mielone z kaszą jęczmienną

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego

  • 100-150 g ugotowanej kaszy jęczmiennej

  • 1 cebula + olej do uprażenia cebuli

  • 1 jajko

  • bułka tarta do panierowania

  • smalec wieprzowy

  • sól i pieprz

Jak przygotować najlepsze kotlety mielone według Karola Okrasy?

Zacznij od uprażenia cebuli do kotletów mielonych. W tym celu warzywo obierz i drobno pokrój. Następnie włóż je na patelnię z dobrze rozgrzaną, sporą ilością oleju rzepakowego. Cebulę praż powoli i długo, a kiedy będzie już dobrze zrumieniona, odcedź ją z tłuszczu i rozłóż na ręczniku papierowym do osuszenia.

Mięso na kotlety mielone przełóż do miski. Dodaj do niego świeżo mielony, czarny pieprz oraz sól. Następnie dołóż przygotowaną wcześniej cebulkę oraz ugotowaną i przestudzoną kaszę jęczmienną, a także odrobinę rozkłóconego jajka.

Wszystkie składniki na kotlety mielone dokładnie wyrób. Im dłużej wyrabiasz masę, tym bardziej staje się ona klejąca, a składniki lepiej łączą się ze sobą. Kiedy masa będzie już gotowa, uformuj z niej niewielkie, porównywalnej wielkości kotlety mielone. Każdy z nich obtocz starannie w bułce tartej.

Kotlety smaż na patelni na dobrze rozgrzanym smalcu. Kiedy ładnie zrumienią się z jednej strony należy przewrócić je na drugą. Usmażone z obu stron kotlety mielone zdejmij z patelni i przełóż na talerz do podania. Najlepiej smakują od razu po przyrządzeniu.

Swoje zdanie w kwestii kotletów mielonych ma popularny kucharz Tomasz Strzelczyk. Karol Okrasa umie bez pudła usmażyć również rewelacyjne kotlety schabowe.

Canva / Olha_Afanasieva

Canva / Olha_Afanasieva

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla

Tagi:

Aleksandra ProchAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zalej nią 2 łyżeczki oregano i odstaw na 15 minut. Herbata ma niebywale cenne właściwości

Czytaj więcej >
golonka

Przepisy

Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Chrupiące placki ziemniaczane bez tajemnic. Kucharz zdradził 4 swoje triki

Czytaj więcej >
surówka z pora

Przepisy

Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste

Czytaj więcej >
pieczone ziemniaki

Przepisy

Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne

Czytaj więcej >