Zapomnij o bułce. Okrasa ma o wiele lepszy patent na soczyste kotlety mielone
Karol Okrasa zmierzył się z klasykiem polskiej kuchni. Pod lupę wziął swojskie i dobrze znane kotlety mielone. Do spulchniania mięsnej masy użył jednak nie namoczonej bułki, a kaszy jęczmiennej. Dzięki temu jego potrawa jest obłędnie soczysta, bardzo delikatna i o wiele zdrowsza.
Kaszę jęczmienną do przepisu na kotlety mielone Karola Okrasy przed dodaniem do mięsa należy ugotować i wystudzić. Produkt ten bogaty jest w wiele cennych składników, przede wszystkim w błonnik i białko. Kotlety z jej dodatkiem są więc o wiele wartościowsze niż z bułką. Do przygotowania niezwykle smacznej i zdrowej wersji kotletów mielonych możesz użyć także innego rodzaju kaszy. Manna, pęczak czy gryczana - sprawdź wszystkie apetyczne warianty.
Dodatek kaszy to nie jedyny składnik, który wyróżnia kotlety mielone Karola Okrasy. Swoje danie przygotowuje on z dodatkiem niezwykle aromatycznej, prażonej cebulki. Znany kucharz nie ma też wątpliwości, co do najlepszego tłuszczu do smażenia kotletów. Jego wybór jednoznacznie pada na smalec.
Przepis Okrasy na kotlety mielone z kaszą jęczmienną
Składniki:
500 g mielonego mięsa wieprzowego
100-150 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
1 cebula + olej do uprażenia cebuli
1 jajko
bułka tarta do panierowania
smalec wieprzowy
sól i pieprz
Jak przygotować najlepsze kotlety mielone według Karola Okrasy?
Zacznij od uprażenia cebuli do kotletów mielonych. W tym celu warzywo obierz i drobno pokrój. Następnie włóż je na patelnię z dobrze rozgrzaną, sporą ilością oleju rzepakowego. Cebulę praż powoli i długo, a kiedy będzie już dobrze zrumieniona, odcedź ją z tłuszczu i rozłóż na ręczniku papierowym do osuszenia.
Mięso na kotlety mielone przełóż do miski. Dodaj do niego świeżo mielony, czarny pieprz oraz sól. Następnie dołóż przygotowaną wcześniej cebulkę oraz ugotowaną i przestudzoną kaszę jęczmienną, a także odrobinę rozkłóconego jajka.
Wszystkie składniki na kotlety mielone dokładnie wyrób. Im dłużej wyrabiasz masę, tym bardziej staje się ona klejąca, a składniki lepiej łączą się ze sobą. Kiedy masa będzie już gotowa, uformuj z niej niewielkie, porównywalnej wielkości kotlety mielone. Każdy z nich obtocz starannie w bułce tartej.
Kotlety smaż na patelni na dobrze rozgrzanym smalcu. Kiedy ładnie zrumienią się z jednej strony należy przewrócić je na drugą. Usmażone z obu stron kotlety mielone zdejmij z patelni i przełóż na talerz do podania. Najlepiej smakują od razu po przyrządzeniu.
Swoje zdanie w kwestii kotletów mielonych ma popularny kucharz Tomasz Strzelczyk. Karol Okrasa umie bez pudła usmażyć również rewelacyjne kotlety schabowe.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jest równie ważna jak ciasto i farsz. 4 najlepsze okrasy do pierogów
Dlaczego najlepsi kucharze gotują rosół bez przykrycia? Powód jest arcyważny
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: kuchnialidla