Masz w domu prodiż? Strzelczyk piecze w nim cudowny przysmak, wystarczy kilka składników
Tomasz Strzelczyk podzielił się kolejnym rewelacyjnym przepisem. Tym razem skorzystał z kuchennego reliktu PRL. Wziął stary prodiż i przyrządził w nim obłędne żeberka. Soczyste mięso z dodatkiem warzyw wprost rozpływał się w ustach.
Żeberka z prodiża Strzelczyka nie mają sobie równych
Tomasz Strzelczyk wykopał z domowego skarbca wyjątkowe urządzenie. Jego prodiż został wyprodukowany w 1968 roku. Sprawia to, że urządzenie jest starsze niż sam kucharz. Nie oznacza to jednak, że po wyczyszczeniu nie nadaje się do użytku.
Prodiż był niegdyś obowiązkowym wyposażeniem kuchni. Posiadała go każda szanująca się gospodyni. Dzięki równomiernemu rozprowadzaniu ciepła, z prodiża wychodziły nie tylko najlepsze żeberka, ale też inne mięsne potrawy. Jeśli macie takie cudo na wyposażeniu, koniecznie wypróbujcie poniższy przepis.
Przepis na żeberka z prodiża od Strzelczyka
Składniki:
- 500 g żeberek
- 500 g boczku
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 4-5 ziemniaków
- 1 zielona papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- 200 g pieczarek
- 2 łyżeczki czerw. słodkiej papryki
- 2 łyżeczki majeranku
- gałązki rozmarynu
- 1 l wody
- sól, pieprz do smaku
Jak zrobić wyśmienite żeberka z prodiża? Strzelczyk podpowiada
Przygotowania zacznij od żeberek . Usuń z nich błonę, a resztę pokrój na mniejsze kawałki. Następnie weź boczek , zdejmij z niego skórę i pokrój go w sporą kostkę . Całe mięso oprósz solą .
Na patelni rozgrzej tłuszcz i obsmaż na nim żeberka z boczkiem . Mięso wykładaj na patelnię partiami. Zarumienione z obu stron kawałki przekładaj do misy prodiża .
W międzyczasie wzorem Strzelczyka pokrój cebulę w pióra . Każdą z pieczarek podziel na ćwiartki. Z chili usuń pestki i pokrój paprykę w plasterki .
Na tłuszcz po smażeniu mięsa wrzuć cebulę . W międzyczasie pokrój 1 czerwoną paprykę i w formie surowej dodaj ją do prodiża razem z zielonym chili. Czosnek obierz, posiekaj i dorzuć do zeszklonej cebuli . Kiedy całość zrobi się wyraźnie rumiana, dodaj ją do mięsa w prodiżu .
Na wciąż rozgrzaną patelnię wrzuć ćwiartki pieczarek . Kiedy będą się podsmażać, dopraw zawartość prodiża wymienionymi w przepisie przyprawami . Dodaj 1 łyżeczkę soli i świeżo roztarty czarny pieprz . Na koniec do naczynia wrzuć podsmażone pieczarki i pokrojone w talarki 2 marchewki, zalej wszystko wodą, a wierz wyłóż podzielonymi na ćwiartki surowymi ziemniakami .
Prodiż ustaw na nóżkach i zamknij dokładnie pokrywkę . Podłącz urządzenie do prądu i pozostaw potrawę do gotowania na ok. 60 minut. Po upływie tego czasu wyłącz prodiż, ostrożnie otwórz pokrywkę i wyłóż danie na talerz . Pyszne żeberka według Strzelczyka są gotowe do podania . Prodiż ma w kuchni bardzo szerokie zastosowanie, o którym pisaliśmy tutaj . Jeśli nie masz takiego sprzętu, sprawdź te wybitne żeberka z piekarnika .
Źródło: YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA