Prodiż bywa niezastąpiony
Instagram / @born_in_the_prl

Co można przyrządzić w prodiżu?

Nie da się ukryć, że prodiż jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych sprzętów kuchennych, które największą popularnością cieszyły się w czasach PRL-u. Urządzenie jest niezwykle użyteczne. Właśnie w nim możemy przygotować rozmaite smakołyki. Niektóre z nich przyprawiają o szybsze bicie serca.

Wielu smakoszy wspomina prodiż z nutą nostalgii. Potrawy w nim przygotowane bardzo często wywoływały u nas autentyczny zachwyt. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ specjały z prodiża smakują odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po przepis na wyborne ciasto.

Prodiż w polskich kuchniach

Bez wątpienia prodiż nie jest współcześnie tak bardzo popularny, jak kilkadziesiąt lat temu. Dawniej zastępował on piekarnik. W urządzeniu przyrządzaliśmy rozmaite potrawy. Wśród nich znajdowały się pieczone mięsne dania oraz różne desery.

Dziś prodiż z pewnością nie jest tak często wykorzystywany w kuchni. Nie zmienia to jednak faktu, że wciąż można znaleźć go w wielu domostwach. Niektórzy smakosze korzystają z niego regularnie. Warto wypróbować niecodzienny przepis na wyjątkowe ciasto.

Jakiś czas temu przedstawialiśmy recepturę na gołąbki. Tym razem prodiż posłuży nam do przygotowania ciasta malinowego, które wywoła zachwyt nawet u najbardziej wybrednych spośród smakoszy.

Produkty, które mogą wywoływać zatrucie pokarmoweProdukty, które mogą wywoływać zatrucie pokarmoweCzytaj dalej

Prodiż był wykorzystywany na różne sposoby. Ciężko jednoznacznie stwierdzić, które z dań w nim przygotowywanych było najlepsze. Dla jednych będzie to fantastyczny pieczony kurczak, a dla innych właśnie ciasto z malinami. Do przygotowania deseru będziemy potrzebować następujących składników:

  • 370 g mąki pszennej
  • 190 g cukru
  • 120 ml oleju
  • 500 g malin
  • pół opakowania cukru waniliowego
  • 4 spore jajka
  • 4 g proszku do pieczenia
  • 5 g cukru trzcinowego
  • cukier puder
  • masło
  • bułka tarta

Prodiż

(Wikipedia / LoMit / CC BY-SA 4.0)

Przepyszne ciasto z malinami z kultowego prodiża

Przepis na ciasto w tym wydaniu jest niezwykle prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić. Na początku musimy ubić jajka z cukrem białym i waniliowym. Możemy zrobić to ręcznie lub przy użyciu miksera.

Kiedy otrzymamy już białą masę, wówczas wzbogacamy ją o olej oraz przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko mieszamy tak, aby otrzymać jednolite ciasto. Owoce starannie myjemy i kroimy na kawałki. Mieszamy je z cukrem trzcinowym i odstawiamy na kilka minut.

Prodiż musimy zabezpieczyć przed przypaleniem. W związku z tym smarujemy go masłem, na które sypiemy trochę bułki tartej. W urządzeniu umieszczamy ciasto i dodajemy do niego owoce. Całość pieczemy przez około 40 minut. Efekt zachwyci domowników. Warto również przyjrzeć się zastępcy kultowego prodiża.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Tajemnica Smaku; Wikipedia; RegioDom

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł