Smakosze.pl
Prodiż bywa niezastąpiony

Instagram / @born_in_the_prl

Co można przyrządzić w prodiżu?

12 Lutego 2022

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Nie da się ukryć, że prodiż jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych sprzętów kuchennych, które największą popularnością cieszyły się w czasach PRL-u. Urządzenie jest niezwykle użyteczne. Właśnie w nim możemy przygotować rozmaite smakołyki.

Wielu smakoszy wspomina prodiż z nutą nostalgii. Potrawy w nim przygotowane bardzo często wywoływały u nas autentyczny zachwyt. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ specjały z prodiża smakują odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po przepis na wyborne ciasto.

Złociste placki ziemniaczane z żółtym serem są pyszne

Złociste placki ziemniaczane z żółtym serem. 100 razy lepsze od klasycznych

CZYTAJ DALEJ

Prodiż w polskich kuchniach

Bez wątpienia prodiż nie jest współcześnie tak bardzo popularny, jak kilkadziesiąt lat temu. Dawniej zastępował on piekarnik. W urządzeniu przyrządzaliśmy rozmaite potrawy. Wśród nich znajdowały się pieczone mięsne dania oraz różne desery.

Dziś prodiż z pewnością nie jest tak często wykorzystywany w kuchni. Nie zmienia to jednak faktu, że wciąż można znaleźć go w wielu domostwach. Niektórzy smakosze korzystają z niego regularnie. Warto wypróbować niecodzienny przepis na wyjątkowe ciasto.

Jakiś czas temu przedstawialiśmy recepturę na gołąbki. Tym razem prodiż posłuży nam do przygotowania ciasta malinowego, które wywoła zachwyt nawet u najbardziej wybrednych spośród smakoszy.

Prodiż był wykorzystywany na różne sposoby. Ciężko jednoznacznie stwierdzić, które z dań w nim przygotowywanych było najlepsze. Dla jednych będzie to fantastyczny pieczony kurczak, a dla innych właśnie ciasto z malinami. Do przygotowania deseru będziemy potrzebować następujących składników:

  • 370 g mąki pszennej

  • 190 g cukru

  • 120 ml oleju

  • 500 g malin

  • pół opakowania cukru waniliowego

  • 4 spore jajka

  • 4 g proszku do pieczenia

  • 5 g cukru trzcinowego

  • cukier puder

  • masło

  • bułka tarta

Przepyszne ciasto z malinami z kultowego prodiża

Przepis na ciasto w tym wydaniu jest niezwykle prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić. Na początku musimy ubić jajka z cukrem białym i waniliowym. Możemy zrobić to ręcznie lub przy użyciu miksera.

Kiedy otrzymamy już białą masę, wówczas wzbogacamy ją o olej oraz przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko mieszamy tak, aby otrzymać jednolite ciasto. Owoce starannie myjemy i kroimy na kawałki. Mieszamy je z cukrem trzcinowym i odstawiamy na kilka minut.

Prodiż musimy zabezpieczyć przed przypaleniem. W związku z tym smarujemy go masłem, na które sypiemy trochę bułki tartej. W urządzeniu umieszczamy ciasto i dodajemy do niego owoce. Całość pieczemy przez około 40 minut. Efekt zachwyci domowników. Warto również przyjrzeć się zastępcy kultowego prodiża.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna sałatka kebabowa bije na głowę kultowy gyros. Teraz ona króluje na imprezach

Czytaj więcej >

Przepisy

2 niezwykłe składniki sprawiają, że kotlety schabowe po lubelsku są lepsze od innych. Znamy przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, z czym Monika Mrozowska podaje pierogi. Cudowny, aromatyczny farsz

Czytaj więcej >

Przepisy

Pożywny rosół z niedrogiego mięsa. Prosto, smacznie i ekonomicznie

Czytaj więcej >