Przepis na wielkanocny mazurek siostry Anastazji
Święta wielkanocne kojarzą się m.in. z tradycyjnymi potrawami: białą kiełbasą, żurkiem, sałatką jarzynową, faszerowanymi jajkami oraz wyjątkowymi wypiekami. Tylko w tym wyjątkowym czasie sięgamy po baby, paschy i mazurki.
Słynna siostra Anastazja jest prawdziwą mistrzynią gotowania. Popularna zakonnica szturmem podbiła serca wielu Polaków, którzy chętnie korzystają z jej prostych przepisów na tradycyjne potrawy. Jaki jest jej "sposób" na mazurka? Śpieszymy z odpowiedzią!
Przepis siostry Anastazji na wielkanocnego mazurka
Składniki:
-
60 dag mąki pszennej
-
30 dag margaryny
-
20 dag cukru pudru
-
6 żółtek
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
w słoiki jasnego dżemu (np. z brzoskwini lub moreli)
-
1 puszka mleka skondensowanego
Sposób wykonania:
Na początek należy przygotować kruche ciasto. Musisz pokruszyć margarynę, a następnie dokładnie wymieszać ją z mąką pszenną. Następnie dodaj do mieszanki proszek do pieczenia oraz roztrzepane z cukrem pudrem żółtka.
Wyrób ciasto z przygotowanej wcześniej masy, a następnie podziel je na dwie równie części. Przełóż je do blaszki i piecz około 50 minut w 180 stopniach C , grzałka góra - dół, aż wypiek ładnie się zarumieni.
Przygotuj masę kajmakową . Zanurz w wodzie puszkę mleka skondensowanego i gotuj ją przez około 2,5 - 3 godziny.
Posmaruj pierwszą część kruchego ciasta jasnym dżemem np. brzoskwiniowym, a następnie przełóż je drugą partią wypieku. Na wierzch mazurka nałóż przygotowaną wcześniej masę kajmakową oraz bakalie.