Ciasto “Ananasowy szept” od Heni jest hitem w moim domu. Upiekę je na majówkę

Koniecznie upiecz to ciasto na majówkę, a zaskoczysz najbliższych. „Ananasowy szept”, o którym mowa, jest idealnym deserem na uczczenie nadejścia ciepłych miesięcy. Z przepisem, który dokładnie opisaliśmy, a którego autorką jest Henia Foks, ciasto przygotujesz w łatwy i szybki sposób.
Ciasto niezwykłe
Choć wiosną i latem za najlepszy deser uchodzą lody, świetnie sprawdzają się również ciasta. Muszą być lekkie, a w ich składzie nie może zabraknąć również owoców. Dobrze by było, gdyby znalazł się w nim również domowy krem. Okazuje się, że taki deser nie jest fantazmatem, bo można go przygotować z przepisu Heni Foks, która podzieliła się sposobem na platformie YouTube.
Upieczone według jej porad ciasto spełnia powyższe kryteria, a w dodatku jest obłędnie smaczne. Nikt nie będzie narzekał na to, że jest zbyt słodkie lub że czegoś mu w nim brakuje. Wszyscy za to poproszą o dokładkę, a nawet o przepis. Jeżeli o niego chodzi, znajdziesz go w dalszej części tekstu.

Składniki na ciasto z kremem i bezą
Ciasto „Ananasowy szept” składa się z trzech warstw. Pierwszą z nich delikatny, przypominający biszkopt, spód. To właśnie na niego trafi krem z serka mascarpone z kawałkami ananasa. Zwieńczeniem całości będzie krucha beza. Choć ciasto składa się z tylu warstw, potrzebnych do jego przygotowania składniki nie kosztują wiele. Owszem, jest ich całkiem sporo, ale niektóre, np.: mąka, jajka czy cukier, są na tyle powszechne, że możesz mieć je w swojej kuchni. Aby przekonać się, co dokładnie będzie ci potrzebne, sprawdź poniższą listę. Znajdziesz na niej również ich proporcje.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 opakowanie budyniu
- ½ szklanki mleka
- 100 g + 200 g masła
- ¾ szklanki cukru
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g serka mascarpone
- ¾ szklanki cukru pudru
- 1 puszka ananasa
- 5 białek
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli

Przepis na ciasto „Ananasowy szept”
Do miski wbij trzy jaka. Wsyp cukier oraz szczyptę soli. Za pomocą miksera połącz składniki w jednolitą masę. Wlej mleko, sto gramów roztopionego masła i wsyp mąkę, proszek do pieczenia oraz budyń. Składniki ponownie wymieszaj. Spód prostokątnej foremki o wymiarach 17 na 27 centymetrów wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto i równomiernie rozprowadź. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni Celsjusza i piecz je przez 35 minut.
W trakcie pieczenia przygotuj beże. Do dużej miski wlej białka. Wsyp szczyptę soli i cukier. Składniki ubij mikserem. Wsyp mąkę ziemniaczaną i wymieszaj składniki. Bezę przełóż do foremki o takich samych wymiarach jak to na ciasto. Piecz ją 270 stopniach Celsjusza przez 25 minut.
Do miski przełóż 200 gramów miękkie go masła oraz wsyp cukier puder. Utrzyj składniki. Dodaj serek mascarpone i wymieszaj składniki na jednolity krem.
Upieczone ciasto nakłuj widelcem, a następnie za pomocą pędzelka nasącz je sokiem z ananasa. Wyłóż na nie krem i równomiernie go rozprowadź. Następnie ułóż pokrojonego w kostkę ananasa. Przełóż go pozostałym kremem, a na wierzchu ułóż bezę. Ciasto schowaj na dwie godziny do lodówki, a potem krój i podawaj na deser.
Niedawno pisaliśmy o przepisie na nietypowe naleśniki, które doskonale sprawdzą się na śniadanie. Informowaliśmy również o wycofywanych ze sklepów produktach.






































