Mięciutkie i aromatyczne budyniowe naleśniki
Czy istnieje lepszy deser niż naleśniki na słodko? Klasyczny przysmak będzie jeszcze smaczniejszy, gdy dodamy do niego budyniu. Nie musimy go wcale gotować — proszek wsypiemy do ciasta. Nabierze ono przyjemnego waniliowego aromatu i stanie się lekkie niczym chmurka. Nie sposób się będzie oprzeć.
Budyniowe naleśniki są aksamitne i cudownie pachną wanilią. Doskonale smakują z dżemem lub musem z dyni . Mogą z powodzeniem stanowić alternatywę dla klasycznych naleśników z serem . Musicie ich spróbować.
Przepis na smaczne i delikatne budyniowe naleśniki
Składniki:
-
3 jaja
-
200 ml mleka
-
200 ml wody gazowanej
-
2 budynie waniliowe, łącznie 80 g proszku
-
2 łyżki cukru
-
4 czubate łyżki mąki
-
2 łyżki oleju rzepakowego + odrobina do smażenia
Przygotowanie:
Do wysokiego naczynia wbijamy jaja , wsypujemy mąkę, cukier i budynie, a następnie wlewamy olej, oraz mleko i wodę gazowaną. Składniki dokładnie miksujemy — chcemy, by połączyły się w jednolitą masę.
Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką, posmarowaną odrobiną tłuszczu. Wylewamy chochlę masy i smażymy z dwóch stron, aż ciasto się nieco zrumieni. Powtarzamy, aż masa się wyczerpie. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Wskazówki:
-
Eksperymentujcie ze smakami budyniów. Za każdym razem przygotujecie nieco inny deser, którego pełnię wydobędziecie przy pomocy różnych dodatków.
-
Do tych naleśników pasować będzie każdy mus owocowy. Spróbujcie dodać np. śliwek albo karmelizowanego rabarbaru. Zachwyt jedzących gwarantowany.
Źródło: canva/Nikolay_Donetsk
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: poprostupycha Zapraszamy na nasz Instagram