Miękkie i puszyste kotlety ziemniaczane bez jajka
Na hasło kotlet myślisz z pewnością o mielonym lub schabowym. I tu cię zaskoczymy, bo dziś przygotujemy kotlety ziemniaczane. Będą miękkie i puszyste, choć zrobimy je bez dodatku jajka. Podaj je z sosem grzybowym i surówką, będą wówczas doskonałą odmianą od mięsnych dań. Składniki na pyszny piątkowy obiad są niedrogie, a efekt zachwyca.
Polska kuchnia ziemniakami stoi. Są naszym ulubionym dodatkiem do dań obiadowych, wrzucamy je do zup, robimy z nich placki, frytki i zapiekanki. Dziś jednak ziemniaki nie będą u nas dodatkiem, a zagrają główną rolę. Przygotujemy z nich bowiem smaczne kotlety. Danie to jest proste i tanie i co ważne, nie ma w nim cholesterolu, bo nie wzbogacamy go nawet jajkiem.
Miękkie i puszyste kotlety ziemniaczane bez jajka
Składniki:
-
1 kg mączystych ziemniaków
-
2 łyżki mąki ziemniaczanej
-
1/2 szklanki mąki pszennej
-
gałka muszkatołowa
-
sól, pieprz
-
mąka lub tarta bułka do panierowania
-
olej do smażenia
Przygotowanie kotletów ziemniaczanych
Ziemniaki obierz, opłucz, umieść w garnku. Zalej je wrzątkiem, posól, gotuj, aż będą miękkie. Ziemniaki odcedź, postaw na palniku bez pokrywki i pozwól, by odparował z nich nadmiar wody.
Jeszcze ciepłe ziemniaki ubij lub przepuść przez praskę. Pozostaw je do wystygnięcia. Co jakiś czas przemieszaj masę widelcem, by szybciej wystygła.
Do ziemniaków dodaj mąkę ziemniaczaną i pszenną, trochę soli, pieprzu i startej gałki muszkatołowej. Przy pomocy widelca wymieszaj w miarę jednolite ciasto.
Na patelni rozgrzej olej. Z masy formuj w dłoniach średniej wielkości, spłaszczone kotlety. Panieruj je w mące lub w tartej bułce, kładź na gorący olej i smaż z obu stron na złoty kolor.
Po zdjęciu z patelni, kotlety osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj je np. z sosem grzybowym lub jogurtowo-czosnkowym i z surówką.
Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na dania z ziemniaków. Sprawdź, jak przygotować pyszne ziemniaki z piekarnika , a także jak zrobić zapiekankę pasterską .
Źródło zdjęcia: canva/sirichai_asawalapsakul
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: karointhekitchen