Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędne kotlety schabowe w kefirze i cebuli
Adam Moskal
Adam Moskal 25.03.2022 23:48

Obłędne kotlety schabowe w kefirze i cebuli

Kotlety schabowe
canva/Bartosz Luczak, Getty Images

Kotlety schabowe wcale nie muszą być przygotowywane tylko wedle jednej receptury. Dzisiaj prezentujemy schabowe marynowane w kefirze, który nadaje im wyjątkowej kruchości, soczystości oraz intensywnego smaku. Obiad z takimi kotletami będzie smakował każdemu, kto jest fanem klasycznej polskiej kuchni.

Istnieje mnóstwo trików i sposobów na kotlety schabowe, aby nabrały odpowiednich właściwości. Wiele osób decyduje się na marynowanie ich w mleku i cebuli, dzięki czemu mięso staje się delikatniejsze i bardziej przepełnione aromatem. Mało kto będzie mógł powstrzymać się przed poproszeniem o dokładkę, jeśli użyjesz poniższej metody.

Kefir działa jednak znacznie sprawniej, ponieważ zawiera kwas mlekowy. Substancja ta rozluźnia włókna mięśniowe i powoduje kruchość kotletów. Z kolei wrzucenie cebuli do marynaty aromatyzuje schab, dodając mu specyficzne nuty smakowe, które przypadają do gustu praktycznie każdemu.

Przepis na kotlety schabowe w kefirze

Składniki:

  • 500 g schabu

  • 1 cebula

  • kefir

  • sól

  • pieprz

  • olej

  • bułka tarta

  • mąka

  • czosnek granulowany

Zacznij od oczyszczenia schabu z żyłek i ścięgien, a następnie poporcjowania go na pojedyncze kotlety. Rozbij je tłuczkiem, przykrywając folią spożywczą, aby zapobiec rozpryskom mięsa. Po rozbiciu przełóż je do dużej miski. Cebulę obierz i pokrój w cienkie plastry.

Mięso zalej kefirem, dodaj do niego cebulę i wsyp czosnek granulowany. Dokładnie całość wymieszaj i wstaw pod przykryciem do lodówki na co najmniej 24 godziny. Im dłużej kotlety będą się marynować, tym więcej smaku o delikatności nabiorą. Po tym czasie wyjmij je z marynaty, delikatnie otrzep i dopraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem.

Kotlety obtaczaj najpierw w mące, następnie w rozbełtanych jajkach, a na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej roślinny (lub smalec, jeśli chcesz jeszcze więcej smaku) i wykładaj na niego panierowane kotlety. Smaż je z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przełóż je na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować kultowe podwójne schabowe z przepisu Magdy Gessler. Ten tekst wyjawia recepturę Jakuba Kuronia na idealne kotlety schabowe.

Schabowy

Źródło zdjęcia: canva/RobsonPL, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram