Smakosze.pl Przepisy Miękkie, soczyste mielone z dodatkiem ziemniaków. Rozkosz w każdym kęsie
canva/alga38

Miękkie, soczyste mielone z dodatkiem ziemniaków. Rozkosz w każdym kęsie

15 marca 2022

Kotlety mielone są jednym z prostszych do przygotowania dań obiadowych. Mięsny klasyk warto urozmaicić o dodatek ziemniaków. Starte warzywa po prostu wrzućcie do masy, a po usmażeniu nabierze delikatności i będzie naprawdę soczysta. Takich kotletów jeszcze nie jedliście.

Kotlety mielone można doprawiać na wiele sposobów. Proponowaliśmy wam już dodatek czosnku czy majonezu . Teraz czas na ziemniaka. Jego kremowa konsystencja i subtelny smak doskonale zgrają się z mielonym mięsem wieprzowym , tworząc kompozycję, którą zapamiętacie na długo.

Przepis na smaczne kotlety mielone z ziemniakami

Składniki:

  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego

  • 140 g obranych ziemniaków

  • 70 g białej cebuli

  • 2 łyżeczki śmietany 12%

  • 1 jajo

  • 1 łyżka bułki tartej + do panierowania

  • olej rzepakowy do smażenia

Przyprawy:

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżka pieprzu ziołowego

  • 1 łyżka kminku w ziarnach (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki ścieramy na tarce o większych oczkach. Cebulę obieramy i siekamy. Mięso mielone umieszczamy w misce. Dodajemy warzywa, przyprawy, jajko, bułkę tartą i śmietanę.

Dokładnie wyrabiamy masę na kotlety. Formujemy z niej okrągłe kotlety i lekko je spłaszczamy. Obtaczamy je w bułce tartej i od razu układamy na rozgrzanej patelni z porcją oleju.

Smażymy przez kilka minut z każdej strony przy niezbyt dużej mocy palnika. Przed podaniem osuszamy z nadmiaru tłuszczu. Serwujemy z sałatką pomidorów lub delikatną mizerią .

Niewielu smakoszy oprze się smacznym kotletom mielonym
Niewielu smakoszy oprze się smacznym kotletom mielonym

Źródło zdjęcia: canva/minadezhda

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy