Mieszaj z cynamonem i dodawaj do kawy. Wkrótce wszystkie sąsiadki pozazdroszczą ci figury
Wymiana mleka i cukru w kawie na inne składniki nie tylko podkręci smak napoju, lecz także wzbogaci jego działanie. Zwłaszcza dwie przyprawy, które idealnie odnajdują się w małej czarnej, mają korzystne właściwości dla diety.
Kawa na pobudzenie
Poranna kawa uchodzi za magiczny rytuał mający zapewnić nam rozruch i pobudzenie na długi dzień. Choć ilość kofeiny w naparze jest znacznie mniejsza, niż chcielibyśmy w to wierzyć, wielu z nas nie wyobraża sobie początku dnia bez kubka kawy. Czy można z tego rytuału wyciągnąć jakieś korzyści?
Owszem, można. Trzeba jednak zmienić nawyki picia kawy na nieco mniej standardowe. Ci, którym picie jej kojarzy się wyłącznie z cukrem i mlekiem, powinni dwa razy się zastanowić przed stosowaniem tych przypraw .
O cukrze w ogóle nie warto tu wspominać: jest kaloryczny, niezdrowy, a smak kawy raczej maskuje niż podbija. Z mlekiem największy problem polega na laktozie , której wielu z nas nie trawi, oraz dodatkowych kaloriach. Żaden z tych składników nie sprzyja więc odchudzaniu.
Kawa na odchudzanie
Sama kawa nie jest zła na poranny rozruch. Kofeina zaczyna działanie w naszym organizmie po mniej więcej 40 minutach od wypicia . Kawa wypita zaraz po śniadaniu zacznie więc działać mniej więcej na początku dnia pracy.
Sama kawa może mobilizować organizm do działania, co wiedzą trenerzy polecający podopiecznym kawę przed treningiem. Można jednak wzmocnić jej wpływ na metabolizm, a tym samym odchudzający efekt, dodając przyprawy o zbawiennym działaniu. Wśród przypraw takich dwie polecają się w naszej diecie szczególnie. Są to cynamon i kakao . Obie świetnie pasują smakiem do małej czarnej, a dodatkowo sprzyjają metabolizmowi.
Cynamon i kakao w kawie
Jak wskazują dietetycy, cynamon w porannej kawie pomaga uregulować poziom insuliny i obniżyć poranny poziom cukru we krwi. Organizm wtedy nie domaga się tak bardzo jedzenia. A ponieważ cynamon spowalnia trawienie, dłużej odczuwamy efekt sytości po śniadaniu.
Kakao również znane jest z wielu zdrowotnych właściwości. Jeśli chodzi o dietę, należą do nich składniki fitoodżywcze. Podobnie jak cynamon, także ono reguluje metabolizm i wydłuża poczucie sytości. Ważne jest, by nie mylić go z czekoladą – o wiele bogatszą w tłuszcze i cukry, więc także w kalorie.
Pół łyżeczki cynamonu i łyżeczkę kakao można dodać do kawy przed zalaniem jej wodą. Jeśli przygotowujemy zaś wersję w ekspresie lub kawiarce, dosypmy przyprawy do pojemniczka na zmielone ziarna. Przepis najlepiej sprawdza się rano, choć pamiętajmy, by kawę pić dopiero po śniadaniu.
Wypróbuj też przepisy na domowy sok multiwitaminowy i zupę z kani .