Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Na 1.11 podaję sałatkę jarzynową z tym składnikiem. Rodzina na nią czeka
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 11.10.2024 11:01

Na 1.11 podaję sałatkę jarzynową z tym składnikiem. Rodzina na nią czeka

sałatka
Fot. Canva

Zwykle skład sałatki jarzynowej możemy wymienić jednym tchem. Natomiast ta sałatka zaskakuje jednym produktem. Dzięki niemu danie zyskuje ciekawy smak. Dlatego przyrządzę ją na 1 listopada. 

Sałatka jarzynowa inaczej

Sałatka jarzynowa to niekwestionowana królowa sałatek w Polsce. Uwielbiamy jej smak i jadamy na co dzień, a także od święta. Pasuje do pieczywa, wędlin i jest po prostu uniwersalna. Jednak teraz poważną konkurentką sałatki jarzynowej może się stać sałatka z dynią. Warto użyć tu dyni z odmiany Muscat, bo nie jest tak wodnista. 

Wszystko przez ciekawy smak, który sprawia, że każdy chętnie jej spróbuje. Na jednej porcji na pewno się nie skończy. Sałatkę jarzynową z dynią robię jeszcze z jabłka, pietruszki, pora i jajek. Wychodzi pysznie, dlatego każdemu polecam ten prosty sposób. Warto go wypróbować na 1 listopada i przyrządzić tę sałatkę na Wszystkich Świętych. 

dynia Muscat
Fot. Canva/Savany
Napakowana białkiem i praktycznie bez kalorii. Teraz tą rybę kupisz w Dino

Jak zrobić sałatkę jarzynową z dynią?

Składniki:

  • 200 g dyni Muscat
  • 1 pietruszka 
  • 1 marchewka
  • biała część pora
  • 2 jajka
  • ½ puszki kukurydzy
  • 1 kwaśne jabłko
  • jogurt naturalny lub majonez
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • curry

Przygotowanie sałatki jarzynowej z dynią zaczniemy od ugotowania jajek na twardo. Dynię obieramy, kroimy w kostkę, polewamy oliwą i oprószamy curry. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut.

Marchewkę i pietruszkę gotujemy, studzimy i kroimy w kostkę. Dokładamy dynię, pokrojone jajka, jabłko, pora i odsączoną z zalewy kukurydzę. Składniki doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jogurt naturalny i dokładnie mieszamy. 

Sałatka jarzynowa z dynią, czyli pysznie i kolorowo

Sałatka jarzynowa na Wszystkich Świętych ma pyszny, dość wyrazisty smak. W dyni pieczonej z curry można wyczuć nutki korzenne i pikantne. W połączeniu z pozostałymi składnikami sałatka wychodzi bardzo smaczna. Zamiast jogurtu naturalnego możemy użyć majonezu.

Wówczas sałatka będzie bardziej tłusta i kaloryczna. Polecam ten prosty przepis. Dzięki niemu sałatka jarzynowa z dynią stała się moim kulinarnym odkryciem. Jest pyszna i pożywna. Każdemu będzie smakować na Wszystkich Świętych. Pisaliśmy o Książulu, który próbował mielonego w jednym z warszawskich barów. Polecaliśmy też przepis na rozgrzewającą zupę z soczewicy. 

sałatka
Fot. Canva/kirilllutz

Źródło: doradcasmaku.pl