Moja mama co roku robi taki sok na zimę. Domowa multiwitamina nie ma sobie równych
Oto przepis na genialny sok na odporność. Nadaje się jako napój dla małych dzieci w zastępstwie za kupne soczki. Jednak przypadnie do gustu wszystkim, małym i dużym. To doskonała domowa multiwitamina.
Domowa multiwitamina
Kultowa niegdyś marka Bobo frut nie zniknęła z rynku, ale nieco dziś przesłania ją ogromny wybór podobnych soków przecierowych dostępnych w sklepach. A jeszcze dwie dekady temu soczki te, sprzedawane jako produkty dla maluchów, pili wszyscy. Zimą był to doskonały zamiennik niedostępnych poza sezonem owoców.
Aby powrócić do tego smaku, przygotujmy na zimę własny sok multiwitaminowy. Wyjdzie z pewnością zdrowszy i tańszy. Cechuje go prosty skład, a dodatkowo można samemu zdecydować o ilości cukru – jedynego kontrowersyjnego składnika tego przepisu.
Wymieszaj z solą i wsyp do odpływu. Skuteczniejsze, niż soda i Kret razem wzięteSok na zimę
Podstawą tego przecierowego soku są marchew i dynia – dwa słodkawe warzywa o niezwykłym ładunku wartości odżywczych. Za smak odpowiadają jabłka i pomarańcze. Wszystko to upodabnia nasz sok do popularnych multiwitaminowych produktów. Można z powodzeniem polecić je jako jedną z zalecanych pięciu dziennych porcji warzyw i owoców.
Składniki
- 1,5 kg jabłek winnych
- 1 kg gruszek
- 1 kg marchwi
- ¾ kg dyni
- 400 ml soku z pomarańczy
- Opcjonalnie: cukier lub słodzik, do smaku
Domowy sok na odporność
Obrane marchew i dynię ścieramy na tarce o grubych okach. Umieszczamy w garnku, mieszamy i zalewamy ok 3 litrami wody. Doprowadzamy do wrzenia.
Jabłka i gruszki obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Kiedy dynia i marchew będą miękkie, dorzucamy jabłka i gruszki. Znów gotujemy do miękkości.
Wyciskamy sok z pomarańczy. Pod koniec gotowania dodajemy go do wywaru. Próbujemy na smak i ewentualnie słodzimy.
Gotowane warzywa miksujemy blenderem na gładką masę. Jeśli jest za gęsta, można dodać nieco wody lub soku z pomarańczy. Jeśli za rzadka – gotujemy chwilę, do zredukowania.
Gorący sok nalewamy przez lejek do wyparzonych butelek i zakręcamy. Ustawiamy butelki do góry dnem i studzimy w tej pozycji. Jeśli wieczka nie staną się wklęsłe, dodatkowo pasteryzujemy sok przez 15 minut w gorącej kąpieli.
Wypróbuj też przepisy na paprykę w occie i orzeszki z kremem.