Mieszam banana z zieloną soczewicą. Nie do wiary, co wychodzi z takiego połączenia
Czy wiesz, co się stanie, gdy wymieszasz banana z zieloną soczewicą? Warto skorzystać tego prostego przepisu, bo wyjdzie danie, że palce lizać. Pełne smaku i zdrowia będzie doskonałe jako przekąska dla całej rodziny.
Zielona soczewica i banany pełne dobra
Ten przepis jest prosty i pyszny, dlatego nie zwlekaj i wykorzystaj go w swojej kuchni. Weź banana i zieloną soczewicę . Banan dostarcza nam dużo potasu, magnezu, wapnia, jodu, fosforu. Te owoce są też doskonałym źródłem witaminy C, B6, A, E i K. Zielona soczewica jest bogata w witaminę C, B6, A, K i kwas foliowy. Po soczewicę powinny sięgać osoby z problemami sercowymi, nadciśnieniem, zagrożonych anemią i miażdżycą.
Warto wykorzystać te znakomite właściwości w kuchni i z tych zdrowych składników przygotować pyszne placuszki o wyrazistym smaku. Jako przekąska będą idealne . Smaczne i zdrowe przypadną do gustu całej rodzinie. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube nurun yemek tarifleri2. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić placuszki z banana i zielonej soczewicy?
Składniki:
- 2 szklanki zielonej soczewicy
- 1 banan
- czarny pieprz
- kminek
- słodka papryka
- sól
- tymianek
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka bułki tartej
Soczewicę ugotuj do miękkości, przełóż ją do miski i dodaj banana . Składniki zblenduj, wsyp przyprawy, starty czosnek i cebulę. Wszystko wymieszaj i dodaj mąkę oraz bułkę tartą. Ponownie wymieszaj i wstaw na 20 minut do lodówki.
Ręce zamaczaj w wodzie i z ciasta formuj kulki, a potem placuszki. Możesz je upiec w temperaturze 200 stopni albo usmażyć na patelni. Danie powinno mieć rumiany kolor. Od razu podawaj z jogurtem naturalnym lub ulubionymi surówkami.
Placuszki pełne wyrazistego smaku
Banan nadaje placuszkom delikatności, ale przyprawy i soczewica sprawiają, że danie ma wyrazisty smak. Będzie doskonałe jako przekąska, podwieczorek lub kolacja . Z jogurtem naturalnym lub twarożkiem smakuje, że palce lizać. Takie danie polubią nie tylko dorośli, ale też dzieci.
Warto wykorzystać zdrowe składniki i zrobić z nich smaczną przekąską. Dość pikantna będzie smakować wielbicielom wyrazistych smaków . Prosty przepis daje znakomity efekt, a danie szybko znika z talerzy. Pisaliśmy o błędach, jakie Robert Makłowicz wytknął Polakom w kuchni. Podawaliśmy przepis na ciasto, które będzie najlepsze na wiosenny deser.
Źródło: YouTube/nurunyemektarifleri2
zdjęcie: screen YouTube/nurunyemektarifleri2