Smakosze.pl Przepisy Mieszam botwinę z bobem i kilkoma składnikami. Sałatka smakuje lepiej, niż z niejednej restauracji
Fot. YouTube/cookinarium.com

Mieszam botwinę z bobem i kilkoma składnikami. Sałatka smakuje lepiej, niż z niejednej restauracji

24 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Sałatka z liści botwiny to prawdziwy hit. Z dodatkiem bobu smakuje wyśmienicie, więc nie zastanawiaj się dłużej, poznaj przepis, a później przygotuj ją na obiad. Jej smak zachwyci każdego smakosza, a wielu poprosi cię nawet o przepis.

Sałatka z liści botwiny podbija smak

Letnia sałatka powinna być lekka i orzeźwiającą. Właśnie taka jest sałatka z liści botwiny. Z przepisu umieszczonego w dalszej części artykułu dowiesz się, jak ją zrobić. Sposób jest banalnie prosty i zajmuje dosłownie chwilę.

Podaj ją na obiad, a wszyscy domownicy nie będą mogli wyjść z podziwu. Jej smak zachwyci ich tak bardzo, że poproszą o dokładkę i o to, abyś robiła ją znacznie częściej. Na szczęście przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane.

gotowanie warzyw.jpg
Fot. YouTube/cookinarium.com
Ten biały chłodnik robię w 10 minut. Ostatnio w moim domu to prawdziwy hit

Liście botwiny i kilka dodatków

Sałatka z liści botwiny nie potrzebuje zbyt wielu składników. Do tych najważniejszych należą przede wszystkim liście botwiny oraz bób, na który obecnie rozpoczął się sezon. Oprócz nich potrzebne będą także inne produkty. O wszystkich potrzebnych dowiesz się, sprawdzając listę umieszczona poniżej. Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzą z kanału cookinarium.com , który znajduje się na YouTubie.

Składniki:

  • kilka liści botwiny
  • 100 g fasolki
  • 2 marchewki
  • 1 pęczek szczypioru
  • 1 cebula
  • 100 g bobu
  • 100 g boczku w kawałku
  • 100 g sera feta
  • sól

Sałatka z liści botwiny - przepis

Umytą i oczyszczoną fasolkę pokrój na mniejsze kawałki. Marchewkę obierz i pokrój w cienkie plastry. Do garnka wlej wodę i wsyp odrobinę soli. Ugotuj w niej fasolkę wraz z bobem i marchewką. Warzywa gotuj do miękkości.

Obraną cebulę posiekaj w cienkie piórka. Boczek pokrój w małą kostkę. Usmaż go razem z cebulą. Szczypior oraz liście botwiny drobno posiekaj i przełóż je do boczku. Wymieszaj ze sobą składniki, dodaj do nich ugotowane warzywa. Ponownie wymieszaj składniki i podsmaż je przez chwilę. Sałatkę przełóż do miski, jej wierzch obsyp pokrojonym w kostkę serem feta. Tak przygotowaną sałatkę podawaj na obiad. Sprawdź, j aki łosoś jest najzdrowszy oraz zobacz, jaką jajecznicę przygotowuje Strzelczyk .

boczek do sałatki.jpg
Fot. YouTube/cookinarium.com
Zawijam je w mięso i wkładam do piekarnika. Rodzina ciągle prosi o dokładki
Kroję pomidory i razem z serem kładę je na cieście francuskim. Ostatnio to moja ulubiona kolacja
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy