Strzelczyk bierze jajecznicę, boczek i zawija w ciasto francuskie. To genialne niedzielne śniadanie
Nie ma lepszego pomysłu na śniadanie niż to przygotowane przez Tomasza Strzelczyka. Jajecznica z jego przepisu smakuje jak nigdy wcześniej. Dlatego dowiedz się, na czym polega jej fenomen, a potem podaj ją domownikom na pierwszy niedzielny posiłek. Smak i kompozycja na pewno ich zaskoczy.
Strzelczyk znowu zaskakuje
Tomasz Strzelczyk to nie tylko finalista jednej z edycji programu Masterchef. Ten znany i lubiany kucharz od lat dzieli się ze swoimi widzami, jak i czytelnikami przepisami, które sam tworzy.
Jakiś czas temu, na swoim kanale na YouTubie Strzelczyk pokazał przepis na rogale nadziewane jajecznicą z boczkiem. Jego jajecznica jest zupełnie inna niż ta tradycyjna, na szczęście robi się ją tak samo łatwo. Dowiesz się o tym, sprawdzając przepis umieszczony poniżej.
Weź pomidora, tuńczyka z puszki i wrzuć na patelnię. Nie uwierzysz, co możesz z tego zrobićZ ciasta francuskiego zrobisz wszystko
Podstawą jajecznicowych rogali jest ciasto francuskie. Ten uniwersalny składnik ma zastosowanie również i w tym przypadku. Wszystkie potrzebne produkty poznasz, sprawdzając poniższą listę.
Składniki:
- 6 jajek
- 1 rolka ciasta francuskiego
- boczek wędzony w plastrach
- 100 g sera cheddar
- 1 pęczek szczypiorku
- masło
- pieprz
- sól
Przepis na jajecznicę z boczkiem w cieście francuskim
Do miski wbij 5 jajek i roztrzep je. Umyty szczypior drobno posiekaj. Na patelni rozpuść odrobinę masła, a następnie przelej na nią jajka. Dodaj posiekany szczypior, pieprz, sól i wymieszaj ze sobą składniki. Smaż je, do momentu ścięcia jajek.
Ciasto francuskie pokrój na trójkąty. Na dłuższych krawędziach trójkąta ułóż po plasterku boczku. Na środku ułóż starty na małych oczkach tarki ser. Na ser przełóż odrobinę jajecznicy i zawiń ciasto poczynając od podstawy trójkąta. Zrób to w taki sposób, w jaki robi się domowe rogaliki. Powtarzaj czynności, do momentu skończenia składników.
Każde zawiniątko ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdego z nich posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz je w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 20-25 minut. Gotowe podawaj na śniadanie i patrz, jak szybko znikają. Sprawdź przepis na zaskakujące danie oraz zobacz, jakie roladki przygotować na przekąskę do meczu.