Mieszam dżem z tą masą i wstawiam do piekarnika. Takie błyskawiczne ciasto mógłbym robić codziennie
Nie ma szybszego przepisu na ciasto niż ten, który poznasz za chwilę. Koniecznie go wypróbuj, a domownicy okrzykną cię mistrzynią wypieków. Najlepsze jest to, że zrobisz go z kilku banalnych składników. To jak, zaczynamy?
Sposób na błyskawiczne ciasto
Odkąd mam recepturę na ten deser, mogę przygotowywać go niemal codziennie. Wychodzi z niego doskonałe ciasto z dżemem porzeczkowym, które smakuje każdemu. Pasuje doskonale do kawy lub herbaty. Każda sąsiadka będzie chciała przepis .
Na szczególną uwagę zasługuje to, że ciasto powstaje bardzo szybko. Jest to istotne, kiedy masz na głowie wiele spraw i nie jesteś pewna, czy zdążysz i z obiadem i z deserem. Wtedy sięgnij po ten przepis, a problem zniknie jak za użyciem czarodziejskiej różdżki. Poniżej znajdziesz listę składników i sposób wykonania.
Nie tylko dżem
Ważnym składnikiem ciasta jest dżem porzeczkowy. Jeżeli nie masz domowego, to wybierz w sklepie taki, który w swoim składzie zawiera jak najwięcej owoców i mało cukru. Ten składnik będziesz mieszać z innymi, tworząc doskonałe ciasto z dżemem porzeczkowym. Wszystkie potrzebne produkty wraz z dokładnymi gramaturami, zostały umieszczone na liście poniżej. Zdjęcia umieszczone w artykule, pochodzą z kanału Szybkie i Proste , który znajduje się na YouTube.
Składniki:
- 80 g dżemu porzeczkowego
- 2 jajka
- 60 g cukru
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 100 ml mleka
- 80 ml oleju
- 200 g mąki
- 20 g proszku do pieczenia
- sól
Przepis na ciasto z dżemem porzeczkowym
Do dużej miski wbij jajka. Wsyp też cukier oraz wlej olej waniliowy. Wymieszaj składniki za pomocą trzepaczki.
Dodaj mleko oraz olej. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Wymieszaj wszystkie składniki na jednolite i gładkie ciasto.
Połowę masy przełóż do wysmarowanej masłem okrągłej formy do pieczenia. Rozłóż ją równomiernie. Następnie na wierzchu rozłóż w równych odstępach niewielkie porcje dżemu porzeczkowego . Rozprowadź go nieco za pomocą widelca lub drewnianego patyczka.
Teraz dołóż drugą porcję ciasta i wyrównaj jej powierzchnię. Całość wstaw do piekarnika. Piecz przez 30 minut w temperaturze 175 stopni. Na koniec wierzch ciasta możesz przyozdobić cukrem pudrem.
Lepiej sprawdź, jakie kary grożą za nieostrożne grillowanie . Koniecznie poznaj też sztuczkę z karkówką i kostką lodu .