Smakosze.pl Przepisy Mieszam dżem z tą masą i wstawiam do piekarnika. Takie błyskawiczne ciasto mógłbym robić codziennie
Fot. YouTube/Szybkie i Proste

Mieszam dżem z tą masą i wstawiam do piekarnika. Takie błyskawiczne ciasto mógłbym robić codziennie

1 maja 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie ma szybszego przepisu na ciasto niż ten, który poznasz za chwilę. Koniecznie go wypróbuj, a domownicy okrzykną cię mistrzynią wypieków. Najlepsze jest to, że zrobisz go z kilku banalnych składników. To jak, zaczynamy?

Sposób na błyskawiczne ciasto

Odkąd mam recepturę na ten deser, mogę przygotowywać go niemal codziennie. Wychodzi z niego doskonałe ciasto z dżemem porzeczkowym, które smakuje każdemu. Pasuje doskonale do kawy lub herbaty. Każda sąsiadka będzie chciała przepis .

Na szczególną uwagę zasługuje to, że ciasto powstaje bardzo szybko. Jest to istotne, kiedy masz na głowie wiele spraw i nie jesteś pewna, czy zdążysz i z obiadem i z deserem. Wtedy sięgnij po ten przepis, a problem zniknie jak za użyciem czarodziejskiej różdżki. Poniżej znajdziesz listę składników i sposób wykonania.

masa ciasta.jpg
Fot. YouTube/Szybkie i Proste
Zamiast mięsa z kurczaka, nadziewam na szaszłyki ten składnik. Kto raz spróbuje, prosi o dokładkę

Nie tylko dżem

Ważnym składnikiem ciasta jest dżem porzeczkowy. Jeżeli nie masz domowego, to wybierz w sklepie taki, który w swoim składzie zawiera jak najwięcej owoców i mało cukru. Ten składnik będziesz mieszać z innymi, tworząc doskonałe ciasto z dżemem porzeczkowym. Wszystkie potrzebne produkty wraz z dokładnymi gramaturami, zostały umieszczone na liście poniżej. Zdjęcia umieszczone w artykule, pochodzą z kanału Szybkie i Proste , który znajduje się na YouTube.

Składniki:

  • 80 g dżemu porzeczkowego
  • 2 jajka
  • 60 g cukru
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 100 ml mleka
  • 80 ml oleju
  • 200 g mąki
  • 20 g proszku do pieczenia
  • sól

Przepis na ciasto z dżemem porzeczkowym

Do dużej miski wbij jajka. Wsyp też cukier oraz wlej olej waniliowy. Wymieszaj składniki za pomocą trzepaczki.

Dodaj mleko oraz olej. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Wymieszaj wszystkie składniki na jednolite i gładkie ciasto.

Połowę masy przełóż do wysmarowanej masłem okrągłej formy do pieczenia. Rozłóż ją równomiernie. Następnie na wierzchu rozłóż w równych odstępach niewielkie porcje dżemu porzeczkowego . Rozprowadź go nieco za pomocą widelca lub drewnianego patyczka.

Teraz dołóż drugą porcję ciasta i wyrównaj jej powierzchnię. Całość wstaw do piekarnika. Piecz przez 30 minut w temperaturze 175 stopni. Na koniec wierzch ciasta możesz przyozdobić cukrem pudrem.

Lepiej sprawdź, jakie kary grożą za nieostrożne grillowanie . Koniecznie poznaj też sztuczkę z karkówką i kostką lodu .

ciasto porzecz.jpg
Fot. YouTube/Szybkie i Proste
Strzelczyk pokazał swój pomysł na pyszny letni obiad. Połączenie jajek z tym sosem to strzał w 10
Czy trzeba nacinać kiełbasę do grillowania? Większość Polaków popełnia ten sam błąd
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy