Smakosze.pl Przepisy Mieszam je z majonezem i takim sosem zalewam sałatkę jarzynową. Jest 100 razy lepsza
Fot. Canva/Timolina

Mieszam je z majonezem i takim sosem zalewam sałatkę jarzynową. Jest 100 razy lepsza

17 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Bez sałatki jarzynowej trudno wyobrazić sobie święta i spotkania ze znajomymi. Dlatego zrób ją z tego przepisu. Z nim wyjdzie doskonała, a to za sprawą sosu, która na pewno ulepszy smak tej klasycznej sałatki. Zrób i przekonaj się sama.

Nowy sposób na jarzynową

Sałatka jarzynowa należy do zaszczytnego grona tradycyjnych polskich dań. Nic dziwnego, bo dobrze zrobiona smakuje wybornie. Twoją sałatką pewnie zachwycają się wszyscy. Nic dziwnego, bo jesteś dobrą kucharką. Jest jednak ciekawy sposób, aby twoja sałatka była jeszcze lepsza.

Wystarczy, że zamiast samego majonezu dodasz niezwykle pyszne i lekki sos. Poniżej pokażę ci, jak go zrobić. Jest niezwykle szybki i prosty. Zrobisz go dosłownie w chwilę. Nie zwlekaj i zobacz, jak się go przyrządza.

jogurt.jpg
Fot. Canva/ToscaWhi
Robię ten sernik tylko z 2 składników. Chwali go cała rodzina
Bez niego nie mogą normalnie żyć. Rodzice desperacko szukają leku, który zniknął z aptek

Tego sosu nie może zabraknąć

Sos, o którym tyle ci opowiadałem, robi się bardzo łatwo. Wystarczy, że masz majonez, jogurt naturalny i musztardę. Składniki mieszasz i sos jest gotowy. Dodany do sałatki sprawi, że będzie smakowała wyśmienicie i będzie odpowiednio wilgotna.

Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz na liście poniżej. Sprawdź, co będzie ci potrzebne i zaczynany.

Składniki:

  • 60 g majonezu
  • 60 g jogurtu naturalnego
  • 30 g musztardy sarepskiej
  • 7 jajek
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ½ selera
  • 6 ogórków kiszonych
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • pieprz
  • sól

Przepis na najlepszą jarzynową

Marchew, pietruszkę, ziemniaki oraz seler obierz, umyj, a następnie ugotuj w osolonej wodzie. Warzywa muszą być miękkie, ale nie rozpadające się. W drugim garnku ugotuj jajka na twardo.

Ugotowane warzywa pokrój w drobną kostkę i przełóż je do miski. Jabłko obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj do warzyw. Ogórki kiszone również pokrój w małą kostkę.

Jajka pokrój w kostkę i razem z ogórkami umieść w misce. Wsyp odsączony groszek. Wymieszaj wszystkie składniki. Wsyp pieprz oraz sól. W małej misce wymieszaj na jednolity sos majonez, jogurt naturalny oraz musztardę. Następnie przełóż go do miski i wymieszaj z warzywami. Całość możesz ponownie doprawić pieprzem oraz solą i gotowe. Jej smak zachwyci każdego. Sprawdź, jak zrobić kluski lepsze od kopytek oraz poznaj przepis na domowe bułki .

marchew pietruszka.jpg
Fot. Canva/msan10
Kładę mięso na ziemniaczane puree i wrzucam do piekarnika. To najlepszy obiad, jaki ostatnio jadłem
Co roku na Wielkanoc robię pieczony schab z przepisu Strzelczyka. Ten owoc doskonale podkreśla jego smak
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy