Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Odkąd mam ten przepis nie kupuję już bułek w sklepie. Nie ma szans, że coś nie wyjdzie
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 16.03.2024 10:39

Odkąd mam ten przepis nie kupuję już bułek w sklepie. Nie ma szans, że coś nie wyjdzie

domowe bułki
youtube.com/dinarisfarmskitchen

Te niezwykłe mleczne bułeczki w stylu amerykańskim doskonale sprawdzają się jako najlepszy towarzysz śniadania. Ich przygotowanie jest niezwykle szybkie, a dzięki lekko słodkawemu smakowi sprawdzą się świetnie zarówno przy słonych, jak i przy słodkich dodatkach.

Szybkie maślane bułeczki

Można powiedzieć, że to typowy amerykański przepis, ale efekt jest bardzo znajomy. Amerykanie mówią na takie bułki „dinner rolls”, czyli dosłownie „rolki obiadowe”. Chodzi o to, że bułeczki w piecu sklejają się ze sobą, ale łatwo można podzielić je na foremne, ładne kulki. Są one wtedy jasne na bokach jak pączki, ale od wierzchu pokryte są ładną glazurą.

Niech nie zmyli nas także słowo „obiadowy”. To prawda, że w Stanach często podaje się pieczywo do każdego posiłku. Bułeczki maślane są jednak doskonałą bazą tradycyjnego śniadania. A w razie potrzeby można przygotować nieco większe egzemplarze jako bułki do hamburgerów.

rozerwana bułeczka
fot. youtube.com/dinarisfarmskitchen
Strzelczyk pokazał najlepszy przepis na szynkę. Zrobię taką samą na świąteczny obiad Upokorzyła dziecko na stołówce. Odmówiła głodnej dziewczynce podgrzania obiadu

Bułki na hamburgery i śniadanie

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Dinaris Farm Kitchen. Nasze bułeczki smarujemy po wierzchu odrobiną masła. Autor tamtego filmiku pokazuje jednak inną metodę: mieszankę rozpuszczonego masła i miodu w proporcjach 2:1. To świetny pomysł na jeszcze słodsze bułeczki, świetne np. na śniadanie na słodko albo nawet do nadziania czekoladą.

Składniki

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • ¼ kostki masła
  • 400 g mąki
  • Sól, oliwa

Przepis na mleczne bułeczki

W naczyniu robota kuchennego mieszamy ciepłe mleko, cukier i drożdże instant. Czekamy kilka minut, aż drożdże wystartują. Dodajemy większość masła, szczyptę soli, jajko i mąkę. Mieszamy w mikserze na średnich, a następnie przez kilka minut na wolnych obrotach.

Po dokładnym wyrobieniu ciasta (nie powinno kleić się do rąk) wyrabiamy je jeszcze przez chwilę ręcznie, formujemy kulę i kilka razy ubijamy. Do naczynia wlewamy kilka łyżek oliwy, dokładnie pokrywamy nią ciasto i zostawiamy w naczyniu do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na porcje. Tradycyjne małe bułeczki będą miały ok. 40 g. Rolujemy je w kulki i wykładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Odstępy między nimi powinny wynosić ok. 3-4 centymetrów.

Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na ok. godzinę do wyrośnięcia. Po zdjęciu ściereczki powinny być na tyle wyrośnięte, że będą lekko sklejone bokami.

Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez ok. pół godziny. Kiedy będą rumiane wyjmujemy je i smarujemy po wierzchu roztopionym masłem. Pozwalamy bułeczkom ostygnąć, a masłu wsiąknąć w ich powierzchnię i zastygnąć.

Wypróbuj przepis dla dzieciaków na kurczaka Marengo, pochodzący z nowej książki „Pyszne przypadki”. Poznaj też nowe warzywo w Biedronce i dowiedz się, jak je przyrządzać.

smarowanie bułek
fot. youtube.com/dinarisfarmskitchen