Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Co roku na Wielkanoc robię pieczony schab z przepisu Strzelczyka. Ten owoc doskonale podkreśla jego smak
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 16.03.2024 20:35

Co roku na Wielkanoc robię pieczony schab z przepisu Strzelczyka. Ten owoc doskonale podkreśla jego smak

pieczeń z jabłkiem
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Koniecznie poznaj przepis Tomasza Strzelczyka na pieczeń ze schabu. Owocowy dodatek sprawi, że będzie wyśmienita. Poznaj przepis i zrób ją na Wielkanoc. Rodzina będzie zachwycona. 

Kolejny świetny przepis od Strzelczyka

Tomasz Strzelczyk to niekwestionowany autorytet wśród kucharzy zajmujących się mięsem. Jego przepisy są sprawdzone, a w dodatku zawsze się udają. Tym razem znany kucharz pokazał, jak przyrządzić wyśmienity schab z jabłkami. 

Jego przepis jest łatwy w przygotowaniu. Z nim nie spędzisz wielu godzin w kuchni, a w dodatku efekt spodoba się twoim gościu. Zobacz, jak Strzelczyk robi pieczony schab, i zrób go tam samo. 

schab.jpg
Fot. Canva/Lcc54613
Odkąd mam ten przepis nie kupuję już bułek w sklepie. Nie ma szans, że coś nie wyjdzie

Najważniejsze są składniki

Jak w każdym przepisie najważniejsze są składniki. Ich świeżość odpowiada nie tylko za smak, ale też za to, że nie narazimy się na problemy zdrowotne. W tym przepisie istotne jest przede wszystkim mięso. Dlatego zadbaj, aby było świeże i dobrej jakości. Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz na liście poniżej. 

Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 10 g czerwonego pieprzu 
  • 10 g czarnego pieprzu
  • 10 g soli morskiej
  • 8 ząbków czosnku
  • 3 małe cebule
  • 30 g masła
  • 100 ml białego wytrawnego wina 
  • 100 ml wody
  • 2 liście laurowe
  • 4 jabłka
  • 30 g miodu
  • oliwa
  • świeży tymianek 
  • sól

Przepis na pieczony schab

Schab zwiąż sznurkiem. W moździerzu rozbij czerwony i czarny pieprz oraz sól morską. Świeży tymianek drobno posiekaj. Wymieszaj go razem z rozbitymi przyprawami. 

Schab polej oliwą, a następnie obtocz go w przygotowanych chwilę wcześniej przyprawach. Na blachę do pieczenia połóż ząbki czosnku, liście laurowe, 2 przekrojone na pół cebule w łupinach, masło oraz wlej wino i wodę. 

Schab ułóż na blaszce. Piecz go w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku z termoobiegiem przez 20 minut. Po upieczeniu zostaw go w nieotwartym piekarniku przez 45 minut. 

W trakcie pieczenia przygotowuj dodatek w postaci jabłek. W tym celu pokrój je w ćwiartki. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy. Kiedy się rozgrzeje, dodaj jabłka. Wsyp odrobinę soli, pieprzu oraz świeżego tymianku. Do podsmażanych jabłek dodaj pokrojoną w piórka cebulę oraz miód. Kiedy wszystkie składniki się zarumienią, zaprzestań smażenia. 

Ze schabu ściągnij sznurek i pokój go na dosyć grube plastry. Podawaj z podsmażonymi jabłkami oraz cebulą i gotowe. Sprawdź, jakie polskie ciasto jest najlepsze na świecie  oraz dowiedz się, jak poprawnie gotować makaron

szab z jabłkiem.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA