Mieszam ryż z mięsem mielonym i wstawiam do piekarnika. Po chwili mam obiad na każdą kieszeń
Marzy ci się przepis dzięki, któremu zrobisz pyszne, szybkie i tanie danie? W takim razie skorzystaj z tego sposobu na zapiekankę. Ryż z mięsem mielonym jest dobry na każdą okazję i prosty w przygotowaniu. Wystarczy go wstawić do piekarnika i znakomita zapiekanka raz- dwa będzie gotowa.
Obiad na każdą kieszeń
Gotowanie obiadów bywa czasochłonne i do tanich nie należy . Jednak możesz sprawić, że ciepły posiłek szybko trafi na stół . Nie wydasz na niego zbyt wiele pieniędzy. Wszystko dzięki temu przepisowi. Często z niego korzystam i robię szybką zapiekankę z ryżu i mięsa mielonego na obiad.
Danie wychodzi, że palce lizać i jest świetną propozycją na tani obiad . Wystarczy ryż zmieszać z mięsem mielonym i wstawić do piekarnika. Po 15 minutach pyszne danie będzie gotowe. Gwarantuję, że każdy chętnie sięgnie po dokładkę, bo taki tani obiad potrafi zachwycić smakiem.
Jak zrobić szybką zapiekankę na obiad?
Składniki:
- ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
- 4 pomidory
- oregano
- bazylia
- kmin
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ¼ kg ryżu
- 2 łyżki musztardy
- ser żółty
Przygotowanie zapiekanki zacznij od przełożenia mięsa mielonego do miski. Wsyp przyprawy, dołóż musztardę, dopraw solą i dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej posiekaną cebulę i czosnek. Ugotuj też ryż i go odcedź.
Po chwili na patelnię dołóż mięso mielone połączone z przyprawami. Wszystko dokładnie wymieszaj. Pomidory sparz, zdejmij z nich skórkę i zblenduj . Możesz też użyć pomidorów z puszki. Dodaj do mięsa, dopraw w razie potrzeby i wsyp ryż. Składniki dokładnie wymieszaj. Przełóż do naczynia żaroodpornego i wierzch dania posyp startym żółtym serem.
Tani obiad z ryżu i mięsa mielonego
Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 minut. Po upływie tego czasu zapiekanka z ryżu i mięsa będzie już gotowa . Pyszna z rozpływającym się żółtym serem nasyci całą rodzinę. Zrobi ją w prosty sposób i nie wydasz na taki obiad dużo pieniędzy.
Dlatego sięgnij po ten znakomity przepis. Proste, smaczne i sycące danie wkrótce trafi na twój stół . Wystarczy na niejeden obiad , który każdy zje z przyjemnością. Pisaliśmy o największym błędzie według ekspertów, jaki można popełnić podczas gotowania rosołu. Radziliśmy jak zrobić pyszne danie ze szparagów, ciasta francuskiego i boczku.