Smakosze.pl Przepisy Mieszam te składniki i nadziewam nimi kotlety. Tak przygotowane schabowe to mistrzostwo świata
Fot. YouTube/DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNII

Mieszam te składniki i nadziewam nimi kotlety. Tak przygotowane schabowe to mistrzostwo świata

22 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Na dzisiejszy obiad przygotuj kotlety schabowe inaczej. Rodzina nie będzie mogła wyjść z podziwu i na długo zapomną o tych w tradycyjnym wydaniu. Wypróbuj przepis i o wyjątkowym smaku przekonaj się sama. Farsz wewnątrz mięsa to mistrzostwo świata.

Smaczne kotlety schabowe inaczej

Kotlety schabowe to jedno z najbardziej tradycyjnych dań. Doceniają je wszyscy, a niektórzy nie wyobrażają sobie bez nich obiadu w rodzinnym gronie. My również uwielbiamy te kotlety, a ostatnio natrafiliśmy na przepis, który zupełnie odmienił smak tych tradycyjnych.

Kotlety schabowe inaczej przygotuje się w zupełnie inny sposób. W ich wnętrzu znajduje się bowiem pomysłowe i pyszne się nadzienie. O tym, jak je zrobić dowiesz się z dalszej części artykułu.

krojenie schabu.jpg
Fot. YouTube/DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNII
W Biedronce do reszty już zwariowali. Mleko dostaniesz za darmo, a masło za bezcen

Co będzie ci potrzebne?

Składniki na kotlety schabowe inaczej różnią się nieco od tych na tradycyjne. Oczywiście, że istotnym produktem jest mięso, ale do przygotowania tych z przepisu potrzebujesz także twarogu i warzyw. To właśnie takie składniki stworzą ten genialny farsz. O wszystkich dowiesz się więcej, kiedy sprawdzisz listę umieszczoną poniżej. Zdjęcia ilustrujące przygotowanie pochodzi z kanału DAMIAN KUCHNI OD KUCHNII , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 250 g twarogu
  • 1 cebula
  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • mąka
  • bułka tarta
  • smalec
  • pieprz
  • sól

Przepis na kotlety schabowe inaczej

Przygotowanie kotletów rozpocznij od przygotowania farszu. Do miski włóż ugotowane ziemniaki oraz twaróg. Cebulę posiekaj w drobną kostkę, a następnie zeszklij ją na patelni. Dodaj do pozostałych składników wraz z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Przypraw pieprzem i solą. Składniki wymieszaj na jednolitą i gładką masę.

Mięso dokładnie umyj. Schab pokrój, ale zupełnie inaczej niż zazwyczaj . Podziel go na plastry grubości ok. 3 cm. Przez środek każdego z nich natnij wzdłuż kieszonkę.

Kawałki rozłóż na płasko, a następnie rozbij na cienkie kotlety. Przypraw je pieprzem i solą. W kieszonki powkładaj przygotowany wcześniej farsz .

Kotlety obtocz w mące, następnie w roztrzepanym jajku i na końcu w bułce tartej. Na patelni rozpuść odrobinę smalcu. Kładź na niej kotlety i smaż, do momentu zarumienienia na złoty kolor. Podawaj je ulubionymi dodatkami na obiad, a zadowolą wszystkich.

Sprawdź także, jaka sałatka bije inne na głowę oraz w ypróbuj przepis na zachwycającą przekąskę .

smażenie kotleta.jpg
Fot. YouTube/DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNII
Moja sałatka bije na głowę jarzynową i gyros. Nie uwierzysz, co jest jej głównym składnikiem
Takie różyczki podaję na specjalne okazje. W głowie się nie mieści z czego są zrobione
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy