Smakosze.pl Przepisy Mieszam twaróg z wiaderka i zapiekam go pod bezą. Nie znam pyszniejszego sposobu na sernik
YouTube/@Sprint Cooking

Mieszam twaróg z wiaderka i zapiekam go pod bezą. Nie znam pyszniejszego sposobu na sernik

28 stycznia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Odkąd mam ten przepis na sernik z wiaderka, robię go tylko w ten sposób. Smak tego ciasta bije wszystkie inne na głowę. Ten jest niezwykle pyszny. Koniecznie sprawdź i przekonaj się sama.

Sernik uwielbiają wszyscy

Sernik to jedno z nielicznych ciast, które smakują wszystkim. Można się spierać o to, czy sernik powinien mieć rodzynki, brzoskwinie, a może powinien składać się z samego sera. Nie jest to jednak istotne, ważny jest smak, który w dużej mierze zależy od wybranego nabiału.

W tym przepisie na sernik z wiaderka polecam wybrać twaróg półtłusty. Zagwarantuje od nie tylko wspomniany już smak, ale i odpowiednią wilgotność ciasta. Poniżej znajdziesz przepis na to pyszne ciasto.

twaróg.jpg
Canva/@RusN
Bosacka wypunktowała skład swojskiego pieczywa. Ma apel do konsumentów: „Nie dajcie się nabrać"

Twaróg z wiaderka

Do przygotowania tego pysznego ciasta będziesz potrzebować wiele składników, ale gwarantuję, że jego smak jest tego wart. Przede wszystkim zadbaj o zakupienie dobrej jakości twarogu z wiaderka. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale Sprint Cooking, skąd pochodzi pierwsze zdjęcie w tym artykule.

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 8 jajek
  • 250 g mąki
  • 100 ml oleju
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 25 g śmietany 18%
  • 10 g kakao
  • 200 ml śmietany 30%
  • 50 g cukru pudru
  • 250 g cukru
  • 2 opakowania budyniu
  • 60 g kaszy manny
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 70 g orzechów włoskich

Jak zrobić ten sernik?

Zacznij od przesiania mąki i kakao do miski. Następnie wsyp cukier puder i wbij 4 żółtka . Wlej olej, włóż śmietanę 18%, a całość wymieszaj.

Kiedy składniki się połączą, zagnieć z nich ciasto. Nie przejmuj się, że nie jest jednolitą masą i że bardzo się kruszy . Przełóż je do prostokątnej blachy. Równomiernie je rozprowadź i ubij .

Do miski wbij tez trzy jajka, wsyp cukier. Całość dokładnie ubij za pomocą miksera . Gdy jajka będą puszyste, wlej śmietanę 30%. Wsyp budyń z torebki oraz kaszę mannę. Całość jeszcze raz wymieszaj. Kiedy składniki połączą się w jednolitą masę, partiami dodawaj twaróg, cały czas miksując.

Masę z sera wyłóż na ułożone w blaszce ciast. Równomiernie rozprowadź . Orzechy włoskie drobno posiekaj i posyp nimi serową masę. Piecz przez około 45 minut w temperaturze 170 stopni .

Kiedy ciasto się piecze, przygotuj bezę. W tym celu do miski wlej 4 białka , które ci zostały oraz dodatkowe jedno białko. Wsyp szczyptę soli.

Za pomocą mizerka ubij białka i partiami dodawaj 125 gram cukru oraz mąkę ziemniaczaną. Ubijaj do momentu osiągnięcia puszystej masy .

Wyciągnij sernik z piernika i na gorące ciasto układaj bezę . Ma być to druga i nierówna warstwa. Piecz około 25 minut w temperaturze 155 stopni . Gotowy sernik pozostaw do wystygnięcia, a potem krój na kawałki i gotowe. Sprawdź, jak Lewandowska robi zapiekankę oraz jaki składniki musisz użyć do przygotowania faworków .

ubijanie bezy.jpg
Canva/@pixeshot
Te ziemniaczane gniazdka robię na obiad co kilka dni. Rodzina za nimi przepada, każdy chce dokładkę
Tu kupisz najlepszą kiszoną kapustę, eksperci nie mają wątpliwości. Wielki test Smakoszy
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy