Smakosze.pl Przepisy Mieszam z marchewką i podaję do obiadu. W mojej rodzinie wszyscy za tym przepadają
Fot. YouTube/deliciousday1

Mieszam z marchewką i podaję do obiadu. W mojej rodzinie wszyscy za tym przepadają

6 sierpnia 2024

Marchewka może być smacznym i zdrowym dodatkiem do obiadu. Przyrządzam ją ze składnikami, które niemal każdy znajdzie w swojej kuchni. Wychodzi pysznie, dlatego polecam każdemu ten prosty przepis.

Co podać do obiadu?

Jeśli zastanawiasz się, co podać do obiadu, to dobrze trafiłeś. Przepis, który polecam gwarantuje smaczny efekt. Dzięki niemu przyrządzam marchewkę z dodatkami . Pasuje ona do właściwi każdego dania obiadowego. Rodzina przepada za tym smakiem, dlatego dzielę się tym prostym i sprawdzonym przepisem.

Do przygotowania tego smacznego dodatku potrzebujesz marchewki , maggi i oleju rzepakowego. Przyda się też szczypiorek i odrobina czosnku . Marchewka ma wyrazisty smak, a podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube delicious day. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

marchewka
Fot. YouTube/deliciousday1
Bosacka przekroiła chleb i od razu powiedziała, co myśli. Koniecznie uważaj na to podczas najbliższych zakupów

Jak zrobić marchewkę z dodatkami do obiadu?

Składniki:

  • 3 duże marchwie
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • 1 łyżka maggi
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • szczypiorek

Przygotowanie dania zacznij od pokrojenia marchewki w plastry i ugotowania. Gdy przestygnie zblenduj marchew, wsyp mąkę ziemniaczaną i sól . Wymieszaj składniki i wyrabiaj ciasto. Formuj z niego kulki i rób otwory. Kulki wrzuć do wrzątku i gotuj 4 minuty od wypłynięcie na powierzchnię.

Potem wyjmij je łyżką cedzakową, przelej zimną wodą i zrób sos. Do miski wlej maggi, wsyp cukier, czosnek w proszku i wlej olej rzepakowy. Dodaj posiekany szczypiorek i trochę wody z gotowania klusek. Składniki dokładnie połącz. Wrzuć do nich marchewki , wymieszaj i podawaj.

Marchewki, która zjesz z apetytem

Tak przyrządzone marchewki są wyraziste w smaku i pasują do dań mięsnych, rybnych, czy placków ziemniaczanych . Dodatek ciekawie prezentuje się na talerzu i jest pyszny. Robi się go w prosty sposób. U mnie w domu marchewki w takim wydaniu są bardzo lubiane.

Też podaj je na obiad i poznaj też pyszny smak. Raz przyrządzisz w ten sposób marchewki i już będziesz wracać do tej receptury . Każde danie będzie smakować jeszcze lepiej dzięki takiemu dodatkowi. Pisaliśmy o tym, jak zrobić kluski śląskie, by się udały. Podawaliśmy też przepis na zapiekane pałki z kurczaka z rozmarynem.

marchewka
Fot. YouTube/deliciousday1
Co roku robię marynowaną cukinię z tego przepisu. Zawsze znika do ostatniego słoiczka
Mój skyrnik robię tylko z 3 składników. Jest niskokaloryczny i nie ma w sobie grama mąki
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy