Bosacka przekroiła chleb i od razu powiedziała, co myśli. Koniecznie uważaj na to podczas najbliższych zakupów
Chleb chlebowi nierówny. Katarzyna Bosacka przyjrzała się pieczywu z popularnych sklepów i powiedziała, na co zwracać uwagę. Te fakty zaskoczą każdego, bo nie każdy chleb jest tak samo zdrowy. W wyborze właściwego pieczywa nie pomagają marketingowe zabiegi producentów.
Chleb podstawą żywienia
Od wieków chleb stanowi główny składnik naszej diety. Czasy się zmieniają i ewolucję przeszło również i samo pieczywo. W piekarniach i coraz częściej w sklepach spożywczych dostępne jest zróżnicowane pieczywo. I to nie tylko pod względem smaku, ale i użytych składników.
Pod swoją lupę pieczywo wzięła znana dziennikarka i specjalistka od diety - Katarzyna Bosacka. Wybrała to najpopularniejsze i podzieliła się informacjami, na co zwracać uwagę przy zakupie.
Co roku robię marynowaną cukinię z tego przepisu. Zawsze znika do ostatniego słoiczkaBosacka zdradziła fakty o chlebie
Według Bosackiej najzdrowszym chlebem jest pełnoziarnisty. W swoim teście, z którego nagranie umieściła na swoim Instagramie, wskazała różnice pomiędzy chlebem wieloziarnistym a tym pełnoziarnistym.
Po przekrojeniu chleba okazało się, że ten, który ma się składać z wielu ziaren, jest tak naprawdę chlebem pszennym z dodatkiem siemienia lnianego i sezamu. Nie jest więc tak zdrowy, jak może niektórym sugerować jego nazwa handlowa.
Ekspertka wskazała, że prawdziwym chlebem wieloziarnistym jest na przykład graham. Pomimo tego, że jest wytwarzany z mąki pszennej, ale pełnoziarnistej.
Jak kupować chleb?
Najlepszym chlebem jest ten z pełnego ziarna. Zawiera on mnóstwo błonnika, składników mineralnych oraz witamin. Taki chleb nazywany jest razowym, gdyż powstaje z mąki mielonej tylko 1 raz.
Podczas zakupów wybieraj więc tylko taki, który wytwarzany jest z mąki żytniej oraz razowy. Oba te chleby są zdrowe, a w dodatku pełnowartościowe.
Zwracaj na to uwagę, a twoja dieta będzie bogata w niezbędne składniki odżywcze oraz witaminy z grupy B. Sprawdź, jak przygotować cukinię oraz poznaj przepis na nową wersję sernika.
Źródło: Instagram/katarzynabosacka