Smakosze.pl Przepisy Mieszam z olejem i zanurzam w nim arbuza. Smakuje tak samo jak tuńczyk
Fot. Canva/AlexPro9500

Mieszam z olejem i zanurzam w nim arbuza. Smakuje tak samo jak tuńczyk

15 lipca 2024

Lubisz ryby? Teraz możesz przyrządzić arbuza, który smakuje jak ryba. Wystarczy, że zmieszasz go z olejem. Wyjdzie bezmięsny przysmak, który zrobi kulinarne wrażenie.

Co ma arbuz do tuńczyka?

Powinniśmy często jadać ryby . Wiemy, że są smaczne, ale też drogie. To może odstraszać przed zakupem ryb . Wiele osób nie jada ich, bo stało się weganami. Jednak i na to jest sposób. Można zrobić wegańskiego tuńczyka.

Przyda się arbuz i marynata . Zrobisz ją z sosu sojowego i oleju sezamowego. Warto użyć jeszcze innych składników, takich jak glony i olej roślinny . W takim aromatycznym sosie zanurz arbuza, a efekt zrobi na tobie wrażenie. Poniżej znajdziesz przepis na wegańskiego tuńczyka.

arbuz
Fot. Canva/Dar1930
Weź cukinię i tłuczek do mięsa. To danie będzie hitem w Twoim domu

Jak zrobić wegańskiego arbuza?

Składniki:

  • 1 arbuz
  • 5 łyżeczek sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki dowolnego oleju roślinnego
  • 1 arkusz glonów nori
  • sezam

Przygotowanie dania zacznij od zrobienia marynaty. Do miski wlej sos sojowy, olej sezamowy, olej roślinny i skruszony arkusz glonów nori . Składniki dokładnie wymieszaj. Teraz pokrój arbuza w większą kostkę i włóż do marynaty .

Wszystko odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz marynowanego arbuza przez około 1 godzinę . Potem jeszcze raz zanurz owoc w marynacie i obtocz w ziarnach sezamu.

Arbuz, który udaje tuńczyka

Arbuz w takim wydaniu jest ciekawym daniem. Smakuje jak tuńczyk , a ten smak zawdzięcza wyjątkowej marynacie z olejów i glonów nori . Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, wypróbuj ten przepis. Będzie smakował i zrobi wrażenie na niejednym smakoszu.

Sposób jest prosty w zastosowaniu . Jednak arbuz musi spędzić trochę czasu w marynacie, a potem w piekarniku. Przyrządź go i sprawdź, czy jesteś fanem wegańskiego tuńczyka . Pisaliśmy o  tym, jak wypadają jagodzianki Magdy Gessler na tle innych jagodzianek. Radziliśmy, jak zrobić gołąbki zawijane  w wyjątkowe liście.

tuńczyk
Fot. Canva/z10e

Źródło: pysznosci.pl

Zawijam w ciasto naleśnikowe wędlinę i pieczarki. Ta kolacja to mistrzostwo świata
Ania Bardowska robi ogórki w ostrej zalewie. Charakteru dodaje im ta przyprawa
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy