Mieszam z wodą i gotuję w nich kopytka. Wychodzą idealnie mięciutkie
Lubisz kopytka? Ten sposób na ich przygotowanie sprawi, że będą idealnie mięciutkie. Jest niesłychanie prosty i wart polecenia. Kopytka tak przyrządzone zachwycą smakiem i miękkością.
Kopytka, czyli miękkość na talerzu
Kopytek nikomu nie trzeba przedstawiać. Pasują do mięs, sosów, a nawet są jedzone na słodko. Wszystko zależy od smaku i pomysłu na to danie . Jednak, co zrobić, żeby kopytka wyszły idealnie mięciutkie? Polecam sposób, z którego zawsze korzystam.
Wystarczy, że kopytka zrobisz tak, jak zawsze, ale potem kluczowe jest ich gotowanie. Do wody dodaję mleko . Zachowaj tu proporcje pół na pół. Dzięki temu sposobowi kopytka nabiorą delikatnego, mlecznego smaku. Będą też idealnie miękkie.
Najlepszy sposób na kopytka
Dzięki gotowaniu w wodzie i mleku kopytka staną się też pulchne, mięciutkie i nie będą się sklejać tak, jakbyśmy gotowali je w samej wodzie . Niektórzy idą o krok dalej i gotują kopytka w samym mleku . Wówczas najlepiej smakują na słodko, choć można dołożyć do nich słone dodatki.
Pamiętaj, by kopytka wrzucać do gotującej się wody, w tym przypadku z dodatkiem mleka. Ważne, by robić to partiami. Wówczas nie będą się sklejać . Kluseczkom wystarczy 90 sekund od wypłynięcia, a maksymalnie 2 minuty. Poniżej polecam doskonały przepis na kopytka i na ich ugotowanie.
Jak zrobić kopytka?
Składniki:
- 1 ½ kg ziemniaków typu C
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczki soli
Przygotowanie kopytek zacznij od ugotowania i odcedzenia ziemniaków. Potem je odparuj, przeciśnij przez praskę i wymieszaj z mąką, jajkiem i solą . Wyrób na gładką masę bez grudek.
Podziel na 4 części i z każdej zrób wałek o grubości 2cm . Wałeczki pokrój ukośnie na kopytka, gotuj we wrzącej wodzie z mlekiem przez 90 sekund. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić miód z mniszka. Podawaliśmy przepis na ciasto najlepsze na wiosenny deser.
Źródło: pysznosci.pl