Smakosze.pl Porady Mieszam z wodą i gotuję w nich kopytka. Wychodzą idealnie mięciutkie
Fot. Canva/MichalLudwiczak

Mieszam z wodą i gotuję w nich kopytka. Wychodzą idealnie mięciutkie

13 kwietnia 2024

Lubisz kopytka? Ten sposób na ich przygotowanie sprawi, że będą idealnie mięciutkie. Jest niesłychanie prosty i wart polecenia. Kopytka tak przyrządzone zachwycą smakiem i miękkością.

Kopytka, czyli miękkość na talerzu

Kopytek nikomu nie trzeba przedstawiać. Pasują do mięs, sosów, a nawet są jedzone na słodko. Wszystko zależy od smaku i pomysłu na to danie . Jednak, co zrobić, żeby kopytka wyszły idealnie mięciutkie? Polecam sposób, z którego zawsze korzystam.

Wystarczy, że kopytka zrobisz tak, jak zawsze, ale potem kluczowe jest ich gotowanie. Do wody dodaję mleko . Zachowaj tu proporcje pół na pół. Dzięki temu sposobowi kopytka nabiorą delikatnego, mlecznego smaku. Będą też idealnie miękkie.

kopytka
Fot. Canva/artlensfoto
Ten przepis znalazłem w internecie. Zapiekanka gołąbkowa wyszła pysznie, starcza na kilka dni

Najlepszy sposób na kopytka

Dzięki gotowaniu w wodzie i mleku kopytka staną się też pulchne, mięciutkie i nie będą się sklejać tak, jakbyśmy gotowali je w samej wodzie . Niektórzy idą o krok dalej i gotują kopytka w samym mleku . Wówczas najlepiej smakują na słodko, choć można dołożyć do nich słone dodatki.

Pamiętaj, by kopytka wrzucać do gotującej się wody, w tym przypadku z dodatkiem mleka. Ważne, by robić to partiami. Wówczas nie będą się sklejać . Kluseczkom wystarczy 90 sekund od wypłynięcia, a maksymalnie 2 minuty. Poniżej polecam doskonały przepis na kopytka i na ich ugotowanie.

Jak zrobić kopytka?

Składniki:

  • 1 ½ kg ziemniaków typu C
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczki soli

Przygotowanie kopytek zacznij od ugotowania i odcedzenia ziemniaków. Potem je odparuj, przeciśnij przez praskę i wymieszaj z mąką, jajkiem i solą . Wyrób na gładką masę bez grudek.

Podziel na 4 części i z każdej zrób wałek o grubości 2cm . Wałeczki pokrój ukośnie na kopytka, gotuj we wrzącej wodzie z mlekiem przez 90 sekund. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić miód z mniszka. Podawaliśmy przepis na ciasto najlepsze na wiosenny deser.

kopytka
Fot. Canva/Bartosz Luczak

Źródło: pysznosci.pl

Lidl poszedł na całość, w sobotę uwielbiane produkty dostaniesz za bezcen. Taniej nawet o 60%
Posmaruj tym schab, obtocz panierką i usmaż. Nigdy nie jadłem tak dobrych schabowych
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy