Ten przepis na miód z mniszka dostałem od babci. Jest w mojej rodzinie od pokoleń
Mniszek to przez wielu niedoceniona roślina, która dla wielu jest chwastem, a można wyczarować z niej pyszny miód. Posiada on prozdrowotne właściwości, a w dodatku smakuje wyśmienicie. Przepisy jest banalnie prosty. Poznaj go i przekonaj się sama.
Mówią o nim chwast
Kojarzysz taką roślinę jak mniszek lekarski? Nie? A mlecz? To są te same rośliny, a większość z nas uznaje je za chwast. Bo przecież taki mlecz nieestetycznie wygląda na tle równo przyciętego trawnika. Nie każdy wie, że ta roślina ma cenne właściwości zdrowotne.
U mnie w rodzinie każde starsze pokolenie przekazuje młodszemu przepis na miód z mniszka lekarskiego. Mnie przekazała go niedawno moja babcia. A ja postanowiłem podzielić się nim razem z tobą, bo wychodzi z niego coś naprawdę niesamowitego.
Wsyp sodę do dżemu. Żałuję, że tak późno poznałem ten ciekawy patentMniszek lekarski posiada niesamowite właściwości
Z mniszka lekarskiego można zrobić miód. Niech nie zwiedzie cię jednak nazwa. Nie będzie to klasyczny miód, który kupujesz z pasieki. Choć jego konsystencja jest bardzo podobna, właściwości ma zupełnie inne.
Taki miód z mniszka poprawia odporność i pomaga podczas przeziębienia i bólu gardła. W dodatku smakuje wyśmienicie. Zrób go z poniższego przepisu i przekonaj się sama o jego zaletach.
Składniki:
- około 500 g żółtych kwiatów mniszka
- 2 cytryny
- 1 l wody
- 1 kg cukru
Przepis na miód od babci
Przygotowanie miodu jest banalnie proste. Zacznij od ułożenia kwiatów na pergaminie i zostaw je na 2 godziny. Następnie dokładnie wypłucz je z piasku i innych zanieczyszczeń.
Przełóż je do garnka i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj je na małym ogniu przez 2-3 godziny. Po tym procesie odstaw garnek w chłodne miejsce na 24 godziny. Po tym czasie odcedź wywar. Ma być on jak najbardziej czysty i klarowny.
Czysty płyn przelej do garnka i wsyp cukier. Mieszając, doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 3 godziny. Cytryny sparz we wrzątku, a następnie pokrój je w plastry i umieść w garnku. Gdy miód się spieni, to znaczy, że jest gotowy. Wyjmij cytryny, a miód przelej do słoików i gotowe.