Mistrzowie kuchni robiąc wątróbkę drobiową stosują genialny trik. Dzięki marynacie smakuje obłędnie
Wątróbka drobiowa z cebulką jest przysmakiem, którego nie odmówi sobie niejeden smakosz. Stosując prostą sztuczkę polegająca na moczeniu podrobów w mleku, uzyskamy delikatną i pełną aromatu potrawę, która będzie rozpływać się w ustach. Koniecznie spróbujecie — dawno tak dobrej nie jedliście.
Sposobów na przyrządzenie wątróbki drobiowej jest kilka. Dziś proponujemy najprostszy — usmażenie podrobów z dodatkiem cebulki. Namoczymy je wcześniej w mleku, by nieco zmiękły i stały się bardziej kruche. Będą smakowały doskonale z wyrazistym warzywem. Skusicie się?
Przepis na soczystą wątróbkę drobiową z cebulką
Składniki:
-
1 kg wątróbki drobiowej
-
4 średnie cebule
-
10 łyżek oleju rzepakowego
-
mleko
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak przyrządzić smaczną wątróbkę drobiową? Prosty patent sprawi, że będzie wyśmienita
Wątróbkę oczyszczamy. Tniemy ją na kawałki wielkości 3-4 centymetrów. Umieszczamy ja w większej misce i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na godzinę.
Cebule obieramy z łupiny i kroimy je w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim cebulę do czasu, aż się zeszkli. Następnie przenosimy ją na talerz i dodajemy kolejną porcję tłuszczu.
Wrzucamy odsączoną z mleka wątróbkę drobiowej i smażymy ją aż do ścięcia. Dodajemy cebulę, po czym wszystko mieszamy i dusimy przez kwadrans pod przykryciem. Zdejmujemy pokrywkę, doprawiamy wątróbkę drobiową solą oraz pieprzem. Najlepiej smakuje z ziemniakami i ogórkiem kiszonym.
Na naszej stornie znajdziecie inne pomysły na obiad dla całej rodziny. W tym artykule podpowiadamy jak przyrządzić śląską roladę , która świetnie smakuje z modrą kapustą . Ten natomiast zawiera wskazówki, dzięki którym wasze kotlety mielone będą wyjątkowo soczyste .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Idealny dodatek do obiadu. Przepyszna surówka z ogórka i awokado
-
Rozkoszne ciasto bez pieczenia z herbatnikami i mascarpone. Wyjątkowy pomysł na pyszny deser