Smakosze.pl Przepisy Mistrzowie kuchni robiąc wątróbkę drobiową stosują genialny trik. Dzięki marynacie smakuje obłędnie
canva/ola_p

Mistrzowie kuchni robiąc wątróbkę drobiową stosują genialny trik. Dzięki marynacie smakuje obłędnie

21 sierpnia 2022

Wątróbka drobiowa z cebulką jest przysmakiem, którego nie odmówi sobie niejeden smakosz. Stosując prostą sztuczkę polegająca na moczeniu podrobów w mleku, uzyskamy delikatną i pełną aromatu potrawę, która będzie rozpływać się w ustach. Koniecznie spróbujecie — dawno tak dobrej nie jedliście.

Sposobów na przyrządzenie wątróbki drobiowej jest kilka. Dziś proponujemy najprostszy — usmażenie podrobów z dodatkiem cebulki. Namoczymy je wcześniej w mleku, by nieco zmiękły i stały się bardziej kruche. Będą smakowały doskonale z wyrazistym warzywem. Skusicie się?

Przepis na soczystą wątróbkę drobiową z cebulką

Składniki:

  • 1 kg wątróbki drobiowej

  • 4 średnie cebule

  • 10 łyżek oleju rzepakowego

  • mleko

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak przyrządzić smaczną wątróbkę drobiową? Prosty patent sprawi, że będzie wyśmienita

Wątróbkę oczyszczamy. Tniemy ją na kawałki wielkości 3-4 centymetrów. Umieszczamy ja w większej misce i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na godzinę.

Cebule obieramy z łupiny i kroimy je w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim cebulę do czasu, aż się zeszkli. Następnie przenosimy ją na talerz i dodajemy kolejną porcję tłuszczu.

Wrzucamy odsączoną z mleka wątróbkę drobiowej i smażymy ją aż do ścięcia. Dodajemy cebulę, po czym wszystko mieszamy i dusimy przez kwadrans pod przykryciem. Zdejmujemy pokrywkę, doprawiamy wątróbkę drobiową solą oraz pieprzem. Najlepiej smakuje z ziemniakami i ogórkiem kiszonym.

Na naszej stornie znajdziecie inne pomysły na obiad dla całej rodziny. W tym artykule podpowiadamy jak przyrządzić śląską roladę , która świetnie smakuje z modrą kapustą . Ten natomiast zawiera wskazówki, dzięki którym wasze kotlety mielone będą wyjątkowo soczyste .

Smażona wątróbka drobiowa z cebulką jest znakomita
canva/xalanx

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy