Rozkoszne ciasto bez pieczenia z herbatnikami i mascarpone. Wyjątkowy pomysł na pyszny deser
Jeśli macie ochotę na słodkie co nieco, przygotujcie ciasto bez pieczenia. Jego podstawą są herbatniki i serek mascarpone, które przekłada się warstwowo. W ten sposób powstaje rozkoszny deser. Nie ma przy nim dużo pracy, a efekt jest niezwykle smaczny.
Ciasta bez pieczenia są proste i szybkie do przygotowania. Wielką ich zaletą jest też fakt, że nie mogą się nie udać. Ponieważ się ich nie piecze, nigdy nie mają zakalca. Ich smak zależy natomiast od użytych składników i naszej pomysłowości.
Dziś proponujemy wam ciasto, które przygotujemy z herbatników przekładanych kremem z mascarpone. Całość jest niezwykle smaczna i wprost rozpływa się w ustach. Ten łakoć z pewnością osłodzi wam ponury dzień.
Przepis na ciasto bez pieczenia z mascarpone
Składniki:
400 ml śmietanki kremówki 30 proc.
1 łyżka cukru waniliowego
4 łyżki cukru pudru
500 g serka mascarpone
1 łyżka ciemnego kakao
1 łyżka aromatycznego alkoholu, np. brandy
200 g kakaowych herbatników
150 g herbatników pełnoziarnistych
50 g spłatkowanych migdałów
Przygotowanie ciasta bez pieczenia
Połowę schłodzonej kremówki ubij na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru i cukrem waniliowym. Połącz z połową serka mascarpone.
Pozostałą kremówkę ubij z resztą cukru pudru. Połącz z kakao, alkoholem i pozostałym serkiem mascarpone. Dno formy wyłóż kakaowymi herbatnikami, przykryj połową kremu kakaowego i znów herbatnikami kakaowymi.
Wyłóż połowę jasnego kremu i przykryj herbatnikami pełnoziarnistymi. Wyłóż pozostały krem kakaowy, herbatniki pełnoziarniste i pozostały jasny krem.
Wierzch ciasta posyp pokruszonymi, kakaowymi herbatnikami wymieszanymi z posiekanymi migdałami. Ciasto przykryj folią spożywczą, wstaw na kilka godzin do lodówki.
Wskazówka:
Herbatniki z migdałami możesz lekko rozdrobnić przy użyciu blendera lub moździerza. Na naszej stronie znajdziesz też przepis na bananowe ciasto bez pieczenia, a także na ciasto bez pieczenia Milky Way.
Źródło zdjęcia: canva/Oleksandr Prokopenko
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Idealny dodatek do obiadu. Przepyszna surówka z ogórka i awokado
Obłędna konfitura z czerwonej cebuli. Doskonały dodatek do mięs i serów
Źródło: doradcasmaku