Młodą kapustę w słoikach najlepiej nastawić już teraz. Zimą mi podziękujesz za ten przepis
Młoda kapusta w słoikach jest zdrowa, pyszna i warto zrobić ją właśnie teraz. Taką kiszonkę zjesz z apetytem zimą. Doda smaku wielu daniom obiadowym i zapewnić solidną porcję witamin. To jak, zaczynamy?
Młoda kapusta pyszna i ukiszona
Trwa sezon na młodą kapustę . Zajadam się nią bez opamiętania i zwykle gotuję na obiad. Dodaję też do placków lub surówek. Dania dzięki niej nabierają świeżego smaku. Jednak młodą kapustę będą mogła też jeść zimą.
Wszystko dzięki temu przepisowi. Młoda kapusta w słoikach przyda się za kilka miesięcy. Gdy nastaną chłody i sezon na zachorowania, będzie jak znalazł . Pełna smaku i wartości odżywczych przyda się nam w kuchni. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Pani M-kuchnia smakowita. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić młodą kapustę w słoikach?
Składniki:
- 1 młoda kapusta
- 3 marchewki
- 2 cebule
- 2 czerwone papryki
- 2 łyżki soli
- pieprz
Składniki na zalewę:
- ¾ szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- ½ szklanki octu
Młodą kapustę w słoikach zacznij przygotowywać od poszatkowania kapusty i przełożenia jej do miski. Dodaj startą marchewkę, pokrojoną cebulę i czerwoną paprykę. Dosyp sól i pieprz. Wymieszaj warzywa w misce i przygotuj zalewę.
Do garnka wlej olej, wsyp cukier i dodaj ocet. Mieszaj i zagotuj zalewę. Następnie wlewaj do młodej kapusty i jednocześnie mieszaj. Możesz doprawić pieprzem i dokładnie wymieszaj składniki. Przełóż warzywa do wcześniej wyparzonych słoików. Dolej zalewę, by przykrywała składniki. Zakręć i pasteryzuj 15 minut od momentu zagotowania.
Młoda kapusta kiszona w słoikach najzdrowsza
Tak przyrządzona młoda kapusta w słoikach będzie w sam raz na zimę. Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Zdrowa, pełna witamin kiszonka jest smaczna i wartościowa . Młoda kapusta z dodatkiem marchewki, cebuli, papryki wzbogaci smak każdego dania.
Dlatego sięgnij po ten przepis i przygotuj kapustę, którą zjesz z apetytem. Prosty sposób na przygotowanie młodej kapusty kiszonej jest wart wypróbowania. Efekt doda nam zdrowia i zapewni znakomite wrażenia smakowe. Pisaliśmy o przepisie na focaccię, która jest lepsza od chleba i bułek. Radziliśmy, jak zrobić ciasto o nazwie Truskawkowa Chmurka.
Źródło: YouTube/PaniMkuchniasmakowita
Zdjęcia: screen YouTube/PaniMkuchniasmakowita