Smakosze.pl Przepisy Młodą kapustę w słoikach najlepiej nastawić już teraz. Zimą mi podziękujesz za ten przepis
Fot. YouTube/PaniMkuchniasmakowita

Młodą kapustę w słoikach najlepiej nastawić już teraz. Zimą mi podziękujesz za ten przepis

5 czerwca 2024

Młoda kapusta w słoikach jest zdrowa, pyszna i warto zrobić ją właśnie teraz. Taką kiszonkę zjesz z apetytem zimą. Doda smaku wielu daniom obiadowym i zapewnić solidną porcję witamin. To jak, zaczynamy?

Młoda kapusta pyszna i ukiszona

Trwa sezon na młodą kapustę . Zajadam się nią bez opamiętania i zwykle gotuję na obiad. Dodaję też do placków lub surówek. Dania dzięki niej nabierają świeżego smaku. Jednak młodą kapustę będą mogła też jeść zimą.

Wszystko dzięki temu przepisowi. Młoda kapusta w słoikach przyda się za kilka miesięcy.  Gdy nastaną chłody i sezon na zachorowania, będzie jak znalazł . Pełna smaku i wartości odżywczych przyda się nam w kuchni. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Pani M-kuchnia smakowita. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

młoda kapusta
Fot. YouTube/PaniMkuchniasmakowita
Moją słynną roladę robię na kolację co kilka dni. Smak farszu zachwyca każdego

Jak zrobić młodą kapustę w słoikach?

Składniki:

  • 1 młoda kapusta
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki soli
  • pieprz

Składniki na zalewę:

  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • ½ szklanki octu

Młodą kapustę w słoikach zacznij przygotowywać od poszatkowania kapusty i przełożenia jej do miski. Dodaj startą marchewkę, pokrojoną cebulę i czerwoną paprykę. Dosyp sól i pieprz. Wymieszaj warzywa w misce i przygotuj zalewę.

Do garnka wlej olej, wsyp cukier i dodaj ocet. Mieszaj i zagotuj zalewę. Następnie wlewaj do młodej kapusty i jednocześnie mieszaj. Możesz doprawić pieprzem i dokładnie wymieszaj składniki. Przełóż warzywa do wcześniej  wyparzonych słoików. Dolej zalewę, by przykrywała składniki. Zakręć i pasteryzuj 15 minut od momentu zagotowania.

Młoda kapusta kiszona w słoikach najzdrowsza

Tak przyrządzona młoda kapusta w słoikach będzie w sam raz na zimę. Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Zdrowa, pełna witamin kiszonka jest smaczna i wartościowa . Młoda kapusta z dodatkiem marchewki, cebuli, papryki wzbogaci smak każdego dania.

Dlatego sięgnij po ten przepis i przygotuj kapustę, którą zjesz z apetytem. Prosty sposób na przygotowanie młodej kapusty kiszonej jest wart wypróbowania. Efekt doda nam zdrowia i zapewni znakomite wrażenia smakowe. Pisaliśmy o przepisie na focaccię, która jest lepsza od chleba i bułek. Radziliśmy, jak zrobić ciasto o nazwie Truskawkowa Chmurka.

młoda kapusta
Fot. YouTube/PaniMkuchniasmakowita

Źródło: YouTube/PaniMkuchniasmakowita

Zdjęcia: screen  YouTube/PaniMkuchniasmakowita

Zalewam nią paprykę i pakuję do słoików. Jedna partia to za mało
Wlewam mleko skondensowane na orzeszki ziemne. Rodzina prosi o ten deser co weekend
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy