Zalewam nią paprykę i pakuję do słoików. Jedna partia to za mało
![papryka w słoiku](https://images.iberion.media/images/1920/papryka_w_sloiku_4147ae3d86.jpg)
Szukasz idealnego dodatku do obiadu? W takim razie koniecznie musisz poznać przepis na tę paprykę. Pasuje do każdego dania, a jej smak wynika z zaskakującej zalewy. Dowiedz się, jaką ją zrobić i zaskocz domowników.
Papryka lepsza niż kiedykolwiek
Papryka to świetny dodatek do obiadu. Na nasze stoły zazwyczaj trafia ta marynowana, ale istnieje także przepis na paprykę zupełnie odmienną i o nieco innym smaku. A to dzięki zalewie, która nadaje jej smak, a w dodatku sprawia, że można jeść ten dodatek do obiadu na okrągło i nigdy się nie znudzi.
Nie zastanawiaj się ani chwili dłużej, tylko przygotuj ja z przepisu, który znajduje się w dalszej części artykułu i zachwyć się jej smakiem. Na twoim miejscu od razu przygotowałbym paprykę z podwójnej porcji, bo smak na pewno zachwyci domowników.
![paprika.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/paprika_640f6e6466.jpg)
Tylko kilka składników
Przepis na tę paprykę nie wymaga zbyt wielu składników. Najważniejsza jest oczywiście papryka, ale nie można zapomnieć także o pozostałych składnikach. Wszystkie produkty wraz z dokładnymi gramaturami umieszczono na liście, która znajduje się poniżej. Sprawdź ją dokładnie i nie pomijaj żadnego składnika, bo każdy sprawia, że papryka smakuje doskonale. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Smaczny.tv, który znajduje się na YouTubie.
Składniki:
- 10 sztuk papryki
- 150 ml wody
- 70 ml octu
- 200 g musztardy
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 150 ml oleju
Przepis na paprykę
Do garnka wlej wodę oraz ocet. Wsyp cukier, sól, ziarna ziela angielskiego i dodaj liście laurowe. Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie doprowadź do wrzenia.
Umyte papryki pokrój w cienkie paski. Następnie dodaj je do wrzącej wody ze składnikami i gotuj przez 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij paprykę.
Do miski włóż musztardę i zalej ją olejem. Wymieszaj ze sobą składniki. Powstałą mieszaniną zalej paprykę i obtocz w niej warzywo. Do wyparzonych słoików przełóż paprykę i musztardę z olejem. Szczelnie je zamknij i umieść w lodówce. Sprawdź przepis na zupę lepszą od rosołu oraz dowiedz się, ile kosztować będą maliny.
![paryka musztarda.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/paryka_musztarda_93e7776664.jpg)
![bułeczki](https://images.iberion.media/images/origin/bulki_d95b5a7f45.jpg)
![pierś z kurczaka w sosie](https://images.iberion.media/images/origin/sos_kurczak_8876d9d30c.jpg)
![ziemniaki](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_adfbbafdab.jpg)
![surówki](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_60a342eae0.jpg)
![pomidory](https://images.iberion.media/images/origin/plastry_pomidorow_ee77ca14c2.jpg)
![czekolada](https://images.iberion.media/images/origin/czekolada_e0fcf7f4f4.jpg)
![czereśnie](https://images.iberion.media/images/origin/czeresnie_2e568f48ae.jpg)
![Ewa Wachowicz](https://images.iberion.media/images/origin/ewa1_03da91fbc2.jpg)
![ciasto z truskawkami i malinami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_tru_384c2729e0.jpg)
![ogórki w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_z_musztarda_177e745d0a.jpg)
![zupa krem z bobu](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_krem_z_bobu_eb1bb6a12f.jpg)
![szakszuka](https://images.iberion.media/images/origin/szakszuka_b63ea74e19.jpg)
![mizeria](https://images.iberion.media/images/origin/mizeria_2849c2c606.jpg)
![sałatka ziemniaczana](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_ziemniaczana_48457b877d.jpg)
![zupa z jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_z_jablek_854b6db407.jpg)
![ser z jajkiem](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_1f8a670ac4.jpg)
![faszerowane kotlety z piersi kurczaka](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_na_niedziele_c6064e8fae.jpg)
![smażone mięso z rosołu](https://images.iberion.media/images/origin/mieso_rosol_a0685b154d.jpg)
![kolacja](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_4b11152d82.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_69010fa67b.jpg)
![nacinanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_8c89867770.jpg)
![zapiekane kanapki](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekane_kanapki_226c019d86.jpg)
![pomysł na niedzielny obiad](https://images.iberion.media/images/origin/pomysl_na_niedzielny_obiad_11088590a2.jpg)
![sernik z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ser_nik_1a3c1d1dfd.jpg)
![kotlety na obiad](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_na_piatek_2090f542ba.jpg)
![zupa szparagowa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_szparagowa_2e01831a48.jpg)
![Ogórki małosolne](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_12_7531fc78ba.jpg)
![Ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_3d4645b6f6.jpg)
![Ciasto francuskie z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_z_truskawkami_6fee297aac.jpg)
![domowe jagodzianki](https://images.iberion.media/images/origin/domowe_jagodzianki_ddf0273c3f.png)
![Pestki wiśni](https://images.iberion.media/images/origin/Pestki_wisni_51c088da91.jpg)
![ciasto drożdżowe z czereśniami](https://images.iberion.media/images/origin/shutterstock_2184278507_ecf9b11875.jpg)
![Peceny caj](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_2_kopia_2024_06_17_T101643_282_e609d49f5c.jpg)
![ciasto drożdżowe z rabarbarem](https://images.iberion.media/images/origin/shutterstock_2466755329_de0b232d9e.jpg)
![ugniatanie ciasta](https://images.iberion.media/images/origin/ugniatanie_ciasta_a481e737a1.jpg)