Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wlewam mleko skondensowane na orzeszki ziemne. Rodzina prosi o ten deser co weekend
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 05.06.2024 17:40

Wlewam mleko skondensowane na orzeszki ziemne. Rodzina prosi o ten deser co weekend

mleko zagęszczone i orzechy
fot. youtube.com/smacznytv

Oto niezwykle prosty przepis na bardzo nietypowy deser. Jest świetnym zastrzykiem energii po długim dniu pełnym wysiłków, a przygotowanie go jest banalnie proste. Składa się zaledwie z czterech składników.

Domowe ciastko energetyczne

Słodkości kojarzymy przede wszystkim z deserami, ale mają znacznie więcej funkcji. Do najważniejszych należy dostarczanie nam natychmiastowej i mobilizującej energii. Oczywiście, w pewnym sensie to po prostu ładnie powiedziane „słodycze są tuczące”, ale na wakacyjnych wyjazdach często zasługujemy na słodki, a przy okazji smaczny batonik energetyczny.

W tej roli wstępują rozmaite sklepowe produkty, ale z łatwością można zastąpić je domowymi. Oto jeden z prostych przepisów. Polega na połączeniu ze słodkim i wysokobiałkowym mlekiem zagęszczonym i czystym białkiem w postaci mleka w proszku orzechów, które odpowiadają za dodatek tłuszczu.

masa z orzechów
fot. youtube.com/smacznytv
Wszyscy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje z nich rosół. O tym przepisie mówi cała Polska

Przekąska z orzechów i zsiadłego mleka

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Smaczny.tv. Posiłek taki jest tam proponowany z cukrem pudrem jako deser. Żeby świetnie nadawał się na drogę, polecamy go bez żadnej posypki lub w polewie z czekolady.

Składniki

  • 500 g orzeszków ziemnych
  • 2 puszki mleka zagęszczonego – karmelowego lub nie
  • 100 g mleka w proszku
  • ½ kostki (50 g) masła

Deser orzechowy

Orzechy prażymy lekko na suchej patelni lub w piekarniku i studzimy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy je mlekiem zagęszczonym i przekładamy do rondelka. Ustawiamy na palniku o małej mocy i zaczynamy podgrzewać.

Do rondelka dodajemy masło i mleko w proszku. Podczas podgrzewania, deser będzie coraz bardziej tężał. Kiedy będzie już naprawdę zwarty, przekładamy go do naczynia wyłożonego folią z rękawa do pieczenia albo folią kuchenną. Studzimy, a następnie zawijamy dokładnie w folię i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Po wyjęciu kroimy na porcje.

Wypróbuj też przepisy na jabłko w cieście francuskim i marynowane ziemniaki według Strzelczyka.

przekąska energetyczna
fot. youtube.com/smacznytv