Moją słynną roladę robię na kolację co kilka dni. Smak farszu zachwyca każdego
Co podać na kolację? Polecam roladę z farszem pełnym mięsa i warzyw. Takie danie zjesz z przyjemnością i sięgniesz po dokładkę, bo naprawdę warto. Smakuje po prostu nieziemsko.
Kolacja pełna smaku
Na kolację zwykle robiłam kanapki albo podawałam szybką zapiekankę. Jednak odkąd trafiłam na ten przepis, przyrządzam znakomitą roladę. Sekret smaku tkwi w pysznym farszu, który wypełnia tę potrawę. Robię go z piersi kurczaka, cukinii, ziemniaków, marchewki, pomidora i jeszcze kilku innych składników.
Niektóre z nich blenduję, a efekt zachwyca każdego, kto skosztuje tego dania na kolację. Dlatego polecam przepis na tę wyborną roladę. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Genussvolle Rezepte. Stamtąd też pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule.
To szybkie ciasto robię z kilku prostych składników. Wystarczy dodać owoce i mam deser, że palce lizaćJak zrobić roladę z farszem na kolację?
Składniki:
- 4 jajka
- szczypiorek
- sól
- pieprz
- 1 marchewka
- 3 ziemniaki
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 pomidor
- ½ żółtej papryki
- filet z kurczaka
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- słodka papryka
Przygotowanie dania na kolację zacznij od wbicia jajek do miski, dopraw solą, pieprzem dołóż startą na tarce marchewkę i ser żółty. Dodaj też pokrojony szczypiorek i wymieszaj. Dołóż starte na tarce ziemniaki i znów wymieszaj. Przygotuj papier do pieczenia i posmaruj go olejem roślinnym
Wyłóż wymieszane wcześniej składniki. Zapiekaj 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. W tym czasie pokrój cukinię, posól ją i odstaw na 10 minut.
Na patelni podsmaża posiekaną cebulę z czosnkiem. Dołóż pokrojoną paprykę i pomidora. Dodaj odciśniętą cukinię, dopraw i wymieszaj. Teraz pokrój filet z kurczaka w kostkę, przełóż do miski, wbij jajka, dodaj przyprawy i zblenduj na jednolitą masę.
Kolacja, która znika w mgnieniu oka
Teraz wyjmij blachę z piekarnika, rozsmaruj na niej masę z kurczaka, połóż na niej podsmażane warzywa na patelni i wszystko zwiń w rulon. Wierzch dania posyp startym żółtym serem i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 8 minut. Po tym czasie wyjmij, pokrój i od razu podawaj.
Apetyczne ciasto warzywne z delikatnym mięsnym farszem przyprawia o zawrót głowy. Do tego roztopiony ser i wyborna kolacja szybko znika ze stołu. Zrób ją według przepisu, a smak tego dania cię zachwyci. Pisaliśmy o patencie Tomasza Strzelczyka na ziemniaki ze słoika. Podawaliśmy przepis na pyszne ciasto na deser pełne truskawek.
Źródło: YouTube/GenussvolleRezepte
Zdjęcia: screen YouTube/GenussvolleRezepte