Smakosze.pl Przepisy Kolorowa i soczysta młoda kapustka z boczkiem. Intensywny czerwony kolor uzyskasz po dodaniu 1 składnika
canva/Mariha-kitchen

Kolorowa i soczysta młoda kapustka z boczkiem. Intensywny czerwony kolor uzyskasz po dodaniu 1 składnika

22 sierpnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Młoda kapusta z wędzonym boczkiem i dodatkiem soczystych pomidorów to absolutny hit. Danie będzie gotowe błyskawicznie i oczaruje każdego smakosza. Kapusta jest soczysta, kolorowa i przepyszna, jest idealna jako dodatek do obiadu i samodzielna potrawa.

Młoda kapusta z boczkiem jest częstym daniem w mojej kuchni. To szybka potrawa jednogarnkowa, która jest gotowa po około 45 minutach gotowania, a jej smak nie ma sobie równych. Do kapusty dodaję również soczyste, dojrzałe pomidory, dzięki którym całe danie nabiera doskonałego koloru.

Młodą kapustę z boczkiem podaję jako samodzielne danie lub dodatek obiadowy, np. do kotletów schabowych. Kapusta smakuje równie dobrze z młodymi ziemniakami i innymi warzywami sezonowymi. Całe danie doprawiam świeżym koperkiem i suszonymi ziołami.

Do smażenia młodej kapusty wykorzystuję smalec, równie dobrze sprawdzi się olej rzepakowy lub masło klarowane. Wszystkie składniki na początku przesmażam w dużym garnku, następnie zalewam bulionem lub rosołem z poprzedniego dnia i duszę na wolnym ogniu, tak przygotowane danie smakuje każdemu.

Soczysta, młoda kapusta z boczkiem, pomidorami i koperkiem

Składniki na 4 porcje:

  • pół główki młodej kapusty białej

  • 200 g boczku wędzonego

  • 2 soczyste pomidory

  • duża cebula czerwona

  • koperek

  • 1,5 szklanki bulionu mięsnego lub warzywnego

  • łyżeczka koncentratu pomidorowego

  • łyżeczka suszonego majeranku

  • płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej

  • pół łyżeczki suszonego oregano

  • sól, pieprz do smaku

  • łyżka smalcu, masła klarowanego lub oleju roślinnego do smażenia

  • 2 łyżeczki mąki pszennej

Jak przygotować młodą kapustę z boczkiem? Będzie idealnym dodatkiem do obiadu

Na początku poszatkuj kapustę, posiekaj drobno cebulę i pokrój boczek w kostkę. W dużym garnku zeszklij na oleju lub smalcu cebulę, następnie dodaj mięso i smaż przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając.

Do garnka włóż poszatkowaną kapustę, dodaj majeranek, paprykę mieloną, oregano, sól, pieprz i całość smaż kolejne 2- 3 minuty, następnie wlej gorący bulion, wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez około 30 minut, kilkukrotnie przemieszaj w trakcie gotowania.

Gdy kapusta będzie miękka, dodaj obrane ze skóry i pokrojone pomidory, koncentrat i gotuj kolejne 15 minut. Całe danie dopraw do smaku solą, pieprzem i wsyp mąkę, żeby kapustę zagęścić, dokładnie wymieszaj.

Danie solidnie oprósz posiekanym koperkiem i podaj na ciepło. Kapusta z boczkiem jest idealnym dodatkiem np. do kotletów schabowych , kotletów mielonych, golonki , smacznego.

Młoda kapusta
canva/Olga Mazyarkina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestia smaku

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy