Kolorowa i soczysta młoda kapustka z boczkiem. Intensywny czerwony kolor uzyskasz po dodaniu 1 składnika
Młoda kapusta z wędzonym boczkiem i dodatkiem soczystych pomidorów to absolutny hit. Danie będzie gotowe błyskawicznie i oczaruje każdego smakosza. Kapusta jest soczysta, kolorowa i przepyszna, jest idealna jako dodatek do obiadu i samodzielna potrawa.
Młoda kapusta z boczkiem jest częstym daniem w mojej kuchni. To szybka potrawa jednogarnkowa, która jest gotowa po około 45 minutach gotowania, a jej smak nie ma sobie równych. Do kapusty dodaję również soczyste, dojrzałe pomidory, dzięki którym całe danie nabiera doskonałego koloru.
Młodą kapustę z boczkiem podaję jako samodzielne danie lub dodatek obiadowy, np. do kotletów schabowych. Kapusta smakuje równie dobrze z młodymi ziemniakami i innymi warzywami sezonowymi. Całe danie doprawiam świeżym koperkiem i suszonymi ziołami.
Do smażenia młodej kapusty wykorzystuję smalec, równie dobrze sprawdzi się olej rzepakowy lub masło klarowane. Wszystkie składniki na początku przesmażam w dużym garnku, następnie zalewam bulionem lub rosołem z poprzedniego dnia i duszę na wolnym ogniu, tak przygotowane danie smakuje każdemu.
Soczysta, młoda kapusta z boczkiem, pomidorami i koperkiem
Składniki na 4 porcje:
-
pół główki młodej kapusty białej
-
200 g boczku wędzonego
-
2 soczyste pomidory
-
duża cebula czerwona
-
koperek
-
1,5 szklanki bulionu mięsnego lub warzywnego
-
łyżeczka koncentratu pomidorowego
-
łyżeczka suszonego majeranku
-
płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej
-
pół łyżeczki suszonego oregano
-
sól, pieprz do smaku
-
łyżka smalcu, masła klarowanego lub oleju roślinnego do smażenia
-
2 łyżeczki mąki pszennej
Jak przygotować młodą kapustę z boczkiem? Będzie idealnym dodatkiem do obiadu
Na początku poszatkuj kapustę, posiekaj drobno cebulę i pokrój boczek w kostkę. W dużym garnku zeszklij na oleju lub smalcu cebulę, następnie dodaj mięso i smaż przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Do garnka włóż poszatkowaną kapustę, dodaj majeranek, paprykę mieloną, oregano, sól, pieprz i całość smaż kolejne 2- 3 minuty, następnie wlej gorący bulion, wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez około 30 minut, kilkukrotnie przemieszaj w trakcie gotowania.
Gdy kapusta będzie miękka, dodaj obrane ze skóry i pokrojone pomidory, koncentrat i gotuj kolejne 15 minut. Całe danie dopraw do smaku solą, pieprzem i wsyp mąkę, żeby kapustę zagęścić, dokładnie wymieszaj.
Danie solidnie oprósz posiekanym koperkiem i podaj na ciepło. Kapusta z boczkiem jest idealnym dodatkiem np. do kotletów schabowych , kotletów mielonych, golonki , smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Lane kluski do gulaszów i zup. Wystarczy poznać 1 sekret, a zawsze będą smakować obłędnie
-
Najbardziej kultowy przepis na zapiekanki z serem i pieczarkami. Smak dawnych lat
Źródło: kwestia smaku