Smakosze.pl Porady Młode ziemniaki gotuje się inaczej niż stare. Przez częsty błąd tracą cały smak
canva/Lemanieh

Młode ziemniaki gotuje się inaczej niż stare. Przez częsty błąd tracą cały smak

14 czerwca 2023

Młode ziemniaki gotuje się nieco inaczej niż stare. Zalewane zimną wodą tracą niestety smak. Podpowiadamy, czego jeszcze unikać, by zawsze wychodziły idealnie.

Młode ziemniaki wrzucamy do wrzątku

Stare bulwy wybaczą wiele. Wrzucenie ich do zimnej wody, posolenie po doprowadzeniu do wrzenia wcale nie sprawi, że utracą swoje walory. W przypadku młodych ziemniaków jest przeciwnie — muszą być wrzucane na wrzątek.

Tylko wtedy ich zewnętrzna warstwa zatrzyma zarówno smak, jak i zgromadzone wewnątrz wartości odżywcze m.in. istotny dla organizmu człowieka potas oraz błonnik.

Tłumy ruszyły do Biedronki skoro świt. Tylko dziś masło i cukier za ułamek ceny

Obieranie młodych ziemniaków jest zbędne

Skórka drobnych wczesnych bulw jest delikatna, a pod nią zgromadzonych jest najwięcej dobroczynnych substancji. Nie warto więc tracić cennego czasu na jej usuwanie.

Zamiast tego, przyda nam się dobra szczoteczka, którą bez większego wysiłku pozbędziemy się piasku i innych zanieczyszczeń. Szorowanie naprawdę wystarczy, by po ugotowaniu cieszyć się znakomitym smakiem.

Jak podać młode ziemniaki?

Przede wszystkim nie możemy dopuścić do rozgotowania wiosennego warzywa. Jeśli jest małe, przyrządzamy je do 10 minut. Po odcedzeniu wystarczy oprószyć je sola lub porypać koperkiem i już mamy fantastyczny dodatek do obiadu czy sałatki.

Na naszej stronie znajdziecie też sprawdzone receptury na rarytasy, które dobrze łączą się z młodymi ziemniakami z wody. Sprawdźcie koniecznie grillowane szparagi oraz kotlety z marchewki — to trio zachwyci was smakiem. Warta spróbowania jest też zasmażana młoda kapusta .

Młode ziemniaki dopraw koperkiem.png
canva/JamesHills, Pixabay
Gessler schudła aż 10 kg. Gwiazda zdradziła swój sekret, stosuje się do 1 zasady
Moczenie w mleku i cebuli to nie wszystko. Kucharz pokazał, jak schabowe robią zawodowcy
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy