Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Moczenie w mleku i cebuli to nie wszystko. Kucharz pokazał, jak schabowe robią zawodowcy
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 17.06.2023 08:20

Moczenie w mleku i cebuli to nie wszystko. Kucharz pokazał, jak schabowe robią zawodowcy

kotlety schabowe kucharza Macieja
TikTok @kucharzmaciej

Kucharz Maciej pokazał najlepszy patent na kotlety schabowe. Dla niego samo namaczanie w mleku jest niewystarczające. Po nocnym marynowaniu mięso należy natrzeć aromatyczną pasta z czosnku oraz soli. Dzięki temu smak smażonych kotletów jest nie do podrobienia.

Kotlety schabowe z czosnkiem to prawdziwy hit

To, że kotlety schabowe należy namoczyć w cebuli z mlekiem, wie już niemal każdy. Dzięki temu mięso kruszeje i po przyrządzeniu pozostaje soczyste. Kucharz Maciej pokazał, że w łatwy sposób można wynieść tę potrawę na kolejny poziom. Aby tego dokonać, potrzebne są tylko 2 proste składniki.

Zawodowiec zdradził jeszcze jedną ważną rzecz dotyczącą kotletów schabowych. Nie rozbija ich bardzo cienko, jak to się przyjęło w większości domów. Płat schabu po rozbiciu powinien mieć ok. 5 mm grubości. Dzięki temu w każdym kęsie dania czujemy doskonały, mięsny smak.

Kupując mięso mielone zawsze zwracaj uwagę na ten dopisek. Unikniesz rozczarowania

Przepis na zawodowe kotlety schabowe

Składniki:

  • 300 g schabu środkowego
  • 1 cebula
  • mleko
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  •  bułka tarta
  • mąka
  • olej do smażenia

Jak zrobić obłędne kotlety schabowe z czosnkiem?

Zacznij od przygotowania mięsa na kotlety schabowe. W tym celu gruby plaster schabu przekrój na 2 równe połowy. Odkrój białą błonkę, przykryj kotlety folią i rozbij je z obu stron. Następnie przełóż je do miski.

Cebulę do kotletów schabowych pokrój w mniejsze kawałki. Dodaj ją do naczynia z rozbitym mięsem, przypraw solą i pieprzem. Składniki zalej mlekiem, przykryj folią i odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Po upływie wymaganego czasu wyjmij kotlety schabowe z mleka. Osusz za pomocą ręcznika papierowego. Ponownie dopraw je solą oraz pieprzem.

Przygotuj pastę do kotletów schabowych. W tym celu czosnek obierz i drobno pokrój. Oprósz go solą, a następnie rozetrzyj na gładką masę za pomocą ostrza noża. Do zrobienia pasty możesz użyć także blendera.

Kotlety schabowe natrzyj z obu stron czosnkiem. Na osobnych talerzykach przygotuj mąkę, rozkłócone jajka oraz bułkę tartą. Kotlety panieruj kolejno w tych trzech składnikach w podanej kolejności.

Na patelni dobrze rozgrzej olej. Kiedy będzie gorący, wyłóż na niego kotlety schabowe. Smaż z obu stron na złocisty apetyczny kolor. Kotlety świetnie komponować się będą z zasmażaną kapustą i gotowanymi ziemniakami. W tym przepisie smak kotletów uświetniają 2 uwielbiane dodatki. Miłośnikom mielonych polecamy sprawdzenie tego smakowitego sposobu.

Źródło: TikTok @kucharzmaciej