Moczenie w mleku i cebuli to nie wszystko. Kucharz pokazał, jak schabowe robią zawodowcy
Kucharz Maciej pokazał najlepszy patent na kotlety schabowe. Dla niego samo namaczanie w mleku jest niewystarczające. Po nocnym marynowaniu mięso należy natrzeć aromatyczną pasta z czosnku oraz soli. Dzięki temu smak smażonych kotletów jest nie do podrobienia.
Kotlety schabowe z czosnkiem to prawdziwy hit
To, że kotlety schabowe należy namoczyć w cebuli z mlekiem, wie już niemal każdy. Dzięki temu mięso kruszeje i po przyrządzeniu pozostaje soczyste. Kucharz Maciej pokazał, że w łatwy sposób można wynieść tę potrawę na kolejny poziom. Aby tego dokonać, potrzebne są tylko 2 proste składniki.
Zawodowiec zdradził jeszcze jedną ważną rzecz dotyczącą kotletów schabowych. Nie rozbija ich bardzo cienko, jak to się przyjęło w większości domów. Płat schabu po rozbiciu powinien mieć ok. 5 mm grubości. Dzięki temu w każdym kęsie dania czujemy doskonały, mięsny smak.
Kupując mięso mielone zawsze zwracaj uwagę na ten dopisek. Unikniesz rozczarowaniaPrzepis na zawodowe kotlety schabowe
Składniki:
- 300 g schabu środkowego
- 1 cebula
- mleko
- sól i pieprz do smaku
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- bułka tarta
- mąka
- olej do smażenia
Jak zrobić obłędne kotlety schabowe z czosnkiem?
Zacznij od przygotowania mięsa na kotlety schabowe. W tym celu gruby plaster schabu przekrój na 2 równe połowy. Odkrój białą błonkę, przykryj kotlety folią i rozbij je z obu stron. Następnie przełóż je do miski.
Cebulę do kotletów schabowych pokrój w mniejsze kawałki. Dodaj ją do naczynia z rozbitym mięsem, przypraw solą i pieprzem. Składniki zalej mlekiem, przykryj folią i odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Po upływie wymaganego czasu wyjmij kotlety schabowe z mleka. Osusz za pomocą ręcznika papierowego. Ponownie dopraw je solą oraz pieprzem.
Przygotuj pastę do kotletów schabowych. W tym celu czosnek obierz i drobno pokrój. Oprósz go solą, a następnie rozetrzyj na gładką masę za pomocą ostrza noża. Do zrobienia pasty możesz użyć także blendera.
Kotlety schabowe natrzyj z obu stron czosnkiem. Na osobnych talerzykach przygotuj mąkę, rozkłócone jajka oraz bułkę tartą. Kotlety panieruj kolejno w tych trzech składnikach w podanej kolejności.
Na patelni dobrze rozgrzej olej. Kiedy będzie gorący, wyłóż na niego kotlety schabowe. Smaż z obu stron na złocisty apetyczny kolor. Kotlety świetnie komponować się będą z zasmażaną kapustą i gotowanymi ziemniakami. W tym przepisie smak kotletów uświetniają 2 uwielbiane dodatki. Miłośnikom mielonych polecamy sprawdzenie tego smakowitego sposobu.
Źródło: TikTok @kucharzmaciej